Промисловість Херсонщини здатна переробити трохи більше третини вирощуваних тут фруктів та овочів. А влітку ситуація може значно погіршитися, оскільки в переробних підприємств можливі проблеми з тарою для консервації.

Основним постачальником банок об’ємом 0,25—3 літри на півдні України донедавна був Херсонський завод скловиробів, який випускав близько тридцяти мільйонів одиниць різної склотари на рік. Однак майбутнє ХЗСВ — під питанням: Господарський суд області почав розгляд позову про банкрутство підприємства, чиї кредитори вимагають погашення заборгованості, що перевищує 7 мільйонів гривень.

На сьогодні завод зупинено, він не має інших активів, окрім виробничих корпусів і обладнання. Тому його продаж з молотка для задоволення претензій кредиторів, напевно, приведе до ліквідації ХЗСВ. А це значить, що заводи й цехи сільгосппідприємств Таврії будуть змушені закуповувати тару для консервації за межами краю. Це може призвести до подорожчання їх продукції та вдарити по інтересах масового споживача.

До вирішення долі стратегічного для України підприємства чомусь досі не залучили представників відомства, що керує частиною активів заводу від імені держави.

— Ми тільки днями отримали із суду повідомлення про запуск процедури банкрутства і наполягаємо на своїй участі у визначенні майбутнього заводу, — каже начальник регіонального відділення Фонду держмайна  Олександр Бронін. — ФДМУ зацікавлений не в зупинці підприємства, а в тому, щоб воно працювало і приносило прибуток, зокрема й робило відрахування до держбюджету.

Херсон.