Запорізька міська рада збирається переглянути кредитну угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку. Про це оголосив міський голова Олександр Сін.

Йдеться про кредит в сумі 12,5 мільйона євро, завдяки якому планувалося переобладнати всі котельні міста так званими когенераційними установками, тобто агрегатами, здатними на всі сто використовувати енергетичні можливості існуючого обладнання і попутно виробляти електроенергію. Вироблених кіловат-годин мало б вистачити на забезпечення 95 відсотків зимових потужностей Концерну «Міські теплові мережі». Щодо літа, то надлишок енергії планувалося передавати місцевому «Водоканалу» у рахунок погашення заборгованостей тепловиків перед цим комунальним підприємством.

Економічний ефект від нововведення мав становити пристойну суму — 35 мільйонів гривень на рік. Однак тяганина з отриманням, здавалося б, надвигідного кредиту тривала з 2006 року. Адже у нас там, де має бути політика, — суцільна економіка чи лише прикривання нею, а там, де має бути економіка і просто грамотне господарювання — на передній план чомусь відразу виступає політика, а найчастіше політиканство.

Річ у тім, що у 2009 році вже узгоджене і захищене на всіх рівнях рішення було міською радою заблоковане. 

Нині кредитна угода терміново переглядається у бік її зменшення втричі, запланована реконструкція котельні №3 скасовується, бо ремонтуватимуть котельню №1. А заразом удвічі впаде і сума європейського гранту на заходи з енергозбереження — з 5 до 2,5 мільйона євро (бо не в дарованих грошах, напевне, щастя). І переконайте після цього городян, що у нас хтось не для красного слівця, а й справді переймається саме тим енергозбереженням...

Запоріжжя.