Більш як на 2% зросли на Дніпропетровщині обсяги виробництва сталі, залізної руди та концентрату порівняно з січнем минулого року. За оперативною інформацією виробничо-господарського об’єднання металургійних підприємств області «Металургпром», сталі виготовлено 974 тисячі тонн (зростання на 2%), залізної руди — 747 тисяч тонн (зростання на 2,2 %), концентрату — 4,8 мільйона тонн (на 2,7%), а агломерату — 274 тисячі тонн (на 58,3%).
За інформацією, наданою кореспонденту «Голосу України» в облдержадміністрації, найвищі показники демонструє ПАТ «Євраз — Дніпропетровський металургійний завод ім. Петровського», де виробництво сталі в січні виросло на 28,1%, чавуну — на 28,8%, прокату — на 25,4% і коксу — на 87,5%.
Високих показників виробництва залізної руди (+26,5 %) у січні добилися в ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат». Зростання виробництва концентрату зберігається й серед ГЗК: ПАТ «Центральний ГЗК» (+9,4%), АТ «АрселорМіттал Кривій Ріг» (+10,5%).
Трубопрокатники ЗАТ «Сентравіс Ін. Юкр» наростили в січні обсяги виробництва до січня минулого року на +38,5%, ПАТ «Комінмет» — на 27,7% і ВАТ «ДТЗ» — на 12,5%.
За підсумками 2012-го ГМК становить 63% в економіці Дніпропетровщини. Нині світовий ринок показує невисокий індекс купівлі-продажу металургійної продукції. Це, відповідно, знижує й показники промислового виробництва підприємств регіону.
«Однак Дніпропетровщина зберігає позитивний тренд зростання, — зазначив голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. — Підвищення показників на світовому ринку очікують тільки в березні 2013 року, що дасть змогу істотно поліпшити виробництво».
Актуальним є захист і розвиток внутрішнього ринку металоспоживання. Для вирішення цих питань в області створено регіональну робочу групу. Вона розробить низку пропозицій, які будуть спрямовані в Кабінет Міністрів України для ухвалення загальнодержавного рішення про надання державної підтримки підприємствам ГМК.
Дніпропетровська область.