Відповідним рішенням Рада НБУ підкреслила, що Правління НБУ упродовж 2012 року керувалося положеннями Основних засад грошово-кредитної політики на 2012 рік.

Тож Правління НБУ виконало свою головну функцію — забезпечило стабільність грошової одиниці. «Монетарні заходи, які були застосовані під час проведення грошово-кредитної політики, вповні відповідали процесам, що відбувалися на макроекономічному рівні, і цілям та завданням грошово-кредитної політики на 2012 рік», — йдеться у рішенні Ради НБУ.

Зазначається, що розвиток економіки України в 2012 році перебував під суттєвим впливом зовнішніх несприятливих чинників. За домінування рецесивних тенденцій у світовій економіці знижувалися попит і ціни на традиційну українську експортну продукцію, що відповідним чином відбивалося на показниках платіжного балансу та розвитку реального сектору економіки. Крім того, торік відбулися значні виплати за державним та гарантованим державою боргом, обсяг яких більш ніж удвічі перевищив платежі 2011 року.

За таких умов Національний банк забезпечив підтримку низькоінфляційного середовища — річний приріст індексу споживчих цін становив «мінус» 0,2%. «Цінова стабільність сприяла зростанню реальних доходів населення, збереженню вартості їх заощаджень та отриманню українськими виробниками цінових переваг як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках збуту їх продукції», — підсумовує Рада НБУ.

Цінової стабільності, на її думку, сприяло збереження прогнозованої ситуації на валютному ринку. Так, обмінний курс гривні за безготівковими операціями торік знизився на 0,29% — до 8,052 грн./дол. США. На готівковому сегменті валютного ринку гривня за операціями з продажу доларів США за цей період знецінилася на 0,28% — до 8,088 грн./дол. США.

Рада НБУ відзначила, що динаміка грошової пропозиції відповідала макроекономічній ситуації. Зокрема, збільшення монетарної бази в 2012 році на 6,4% забезпечило приріст грошової маси на 12,8%. Заходи, спрямовані на розвиток та посилення стійкості банківської системи, сприяли подальшому розширенню ресурсної бази банків. А обсяг депозитів населення в 2012 році збільшився на 19,0%.

Належним чином стимулювалася кредитна діяльність банків: знижено облікову ставку та ставки за кредитами рефінансування; активно здійснювалися операції з підтримки ліквідності банківської системи через надання кредитів рефінансування та операції з купівлі цінних паперів; запроваджено гнучкіші вимоги до формування банками обов’язкових резервів, зазначається у прийнятому рішенні.

Утім, за наявності значних зовнішніх ризиків та невизначеності щодо подальшого розвитку ситуації на ринках кредитна активність банків відновлювалася недостатньо високими темпами — приріст обсягів кредитування ними реального сектору економіки за 2012 рік становив 4,9%.

Рада НБУ надала низку рекомендацій Правлінню Національного банку України. Зокрема, з удосконалення безготівкових розрахунків та мінімізації частки готівки поза банками, структурного реформування економіки, розрахунків винятково у грошовій одиниці України.