Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський відвідав з офіційним візитом Польщу, де взяв участь у міжнародній конференції «Європа Карпат».

У рамках програми конференції, в якій узяли участь парламентарії України, Польщі, Угорщини та Словаччини, відбулась низка дискусійних блоків, під час яких, серед іншого, йшлося про парламент-ське співробітництво карпатських країн та було обговорено положення Карпатської стратегії.
Виступаючи в дискусійному блоці «Парламентське співробітництво карпатських країн», Руслан Кошулинський відзначив, що Карпати є одним із двох найголовніших гірських регіонів Європи. Він також додав, що після останнього розширення ЄС Карпати становлять його східний кордон, що «суттєво збільшує значення цієї території для забезпечення сталого розвитку й цілісності європейської спільноти». Водночас заступник керівника парламенту констатував, що на сьогоднішній день населення карпатського макрорегіону переживає багато труднощів, зокрема, відсутність інфра-структури, помітна різниця в соціальному становищі, рівень незайнятості постійно зростає тощо. За словами Р. Кошулинського, активність заради модернізації та розвитку карпатського макрорегіону сьогодні необхідна не лише з точки зору певних країн-членів, а й усього Європейського Союзу в контексті його майбутнього розширення в східному напрямку.
За результатами роботи конференції було за-пропоновано для опрацювання проект Красічанської декларації «Європа Карпат». У проекті, який пропонується до підписання представникам усіх країн—учасниць конференції, серед іншого визнається необхідність поглиблення співпраці у багатьох сферах та координації дій заради Карпат. «Суттю цих дій повинно стати встановлення тіснішого міждержавного, регіонального та транскордонного співробітництва в економічному, соціальному, науковому та культурному вимірах заради представлення макрорегіоном на європейському форумі єдиної візії розвитку», — йдеться у проекті документа.
У ньому також зазначається, що важливу роль у досягненні цієї мети можуть відіграти національні парламенти, створюючи Карпатську мережу парламентської співпраці. Зокрема, в запропонованому тексті проекту висловлюється підтримка «створенню спертої на стратегію «Карпатський горизонт 2020» транснаціональної оперативної програми Європейського територіального співробітництва для території Карпатського єврорегіону в перспективі 2014—2020, яка ґрунтується, між іншим, на недостатній координації й успішності втручання дотеперішніх фінансових інструментів Європейського Союзу, яке підтримує багатостороннє територіальне співробітництво». А також додається, що згадана програма «повинна охоплювати всі території, які заявляють про свою участь, навіть ті, які на сьогоднішній день не є учасником Стратегії».

Довідково

У проекті Красічанської декларації «Європа Карпат» наголошується, що «головною метою всіх спільних дій має бути створення європейської макрорегіональної стратегії розвитку для цілих Карпат за участю всіх зацікавлених країн та регіонів».


Прес-служба заступника Голови Верховної Ради України.