Це унікальне громадське об’єднання успішно працює в спеціалізованій школі №291 з поглибленим вивченням іноземної мови, що в Дарницькому районі. Члени клубу — дідусі та бабусі учнів закладу, зокрема, педагоги, діячі науки і мистецтв, журналісти, спортсмени. Є й учасник експедиції до Антарктиди, автор пам’ятника княгині Ользі в Києві, є й мати-героїня...

Літні люди онуків люблять по-іншому, тому що вони й самі стали іншими. Адже з віком приходить мудрість і... з’являється більше вільного часу. Крім того, нерідко онуки стають шансом компенсувати мінуси і прогалини, допущені у вихованні дітей. Звідси прагнення допомагати й ділитися досвідом.

Це і спонукало ветеранів 15 травня 2004 року створити в 291-й клуб «Від серця до серця», членами якого стали 50 дідусів та бабусь. Мета його членів — якомога більше використовувати життєвого досвіду літніх людей для користі школи та сім’ї. І сьогодні їхній внесок у виховний процес важко переоцінити.

Голова клубу — колишній педагог Тамара Касьян. Основні на-

прями діяльності — збереження українських традицій у сім’ї, наслідування досвіду старших, пошук коренів історичного минулого свого роду, залучення школярів до спільної роботи в родині тощо.

Безумовно, в кожній родині свої стосунки зі старшим поколінням. Психологічний клімат і характер впливу на дитину в ній залежать від взаємин людей різних поколінь. Схилити на свій бік досвідчених і мудрих — це велика перемога у боротьбі з сімейними конфліктами.

За участі клубу в школі відбулися та плануються такі заходи: фотовиставка «Наші руки майстрували», виставка «А ми з дідусем уміємо...», виховна година «Бабусина хустка в пошані», заняття «Ми маленькі господарочки», «Чим хата багата», свято «Калино чарівна, калино барвиста» та багато інших.

За роки існування об’єднання у класах проведено безліч цікавих зустрічей за участі його членів. Як правило, заходи відбуваються 1—2 рази на семестр. А 1 березня відбудуться святкові засідання клубу «Від серця до серця» у початкових класах.

Тетяна ЯСЬКО, заступник директора СШ №291.

Київ.

На знімку: у клубі — як у родині.

А як у них?

День бабусь і День дідусів уперше почали відзначати канадці. У вересні вони вітають літніх людей і влаштовують пікнік або домашнє святкування. Поляки, на-приклад, відзначають День бабусь і дідусів два дні поспіль. У Франції цей день святкують у першу неділю березня. У туристичних агентствах організовуються безплатні автобусні поїздки для бабусь та онуків, а в магазинах відкриваються спеціальні секції, де тільки бабусі можуть купити товари за знижкою. Італійці відзначають День бабусь і дідусів у жовтні. Цікаво те, що цей день за католицьким календарем присвячений янголам-охоронцям, якими в сучасних сім’ях часто є саме бабусі й дідусі. Росіяни відзначають День бабусь і дідусів 28 жовтня...

 

Фото надано школою.