Українська лижна акробатка франківчанка Надія Діденко посіла друге місце на завершальному етапі Кубка світу з фристайлу, що у суботу, 23 лютого, відбувся на гірськолижному курорті Буковель на Прикарпатті.
У фінальних стрибках серед жінок брали участь 12 спортсменок, зокрема четверо українок: Надія Діденко, Ольга Полюк, Надія Мохнацька та Анастасія Новосад.
Після кваліфікаційних денних змагань Надя Діденко посідала п’яту позицію, але вже у вечірньому суперфіналі її виступ гідно оцінили судді. У результаті прикарпатська фристайлистка набрала 83,16 бала і виграла срібну нагороду. Її змогла випередити лише американка Емілі Кук з результатом 83,89 бала. Третє місце посіла Таня Шерер зі Швейцарії — 79,75 бала.
Щодо чоловіків, то до дванадцятки найсильніших серед українців потрапив лише Олександр Абраменко, який у підсумку посів сьоме місце. А справді фантастичну, як стверджують спортивні експерти, і неочікувану перемогу здобув австралієць Девід Морріс — 112,67 бала, другим став американець Ділан Фергюсон з результатом 105,31, бронзу виборов Максим Густік (94,77) з Білорусі.
Коли невгамовний і по-дитячому безпосередній австралієць не приховував своїх радісних емоцій, наша Надія (в прямому й переносному значенні) давала журналістам більш стримані, але цілеспрямовані коментарі. Без перебільшення, вітчизняна лижниця була готова до цих змагань і тепер у її планах — взяти «золото» як на чемпіонаті світу, що на початку березня стартує в Осло, так і на Олімпіаді у Сочі.
Щодо загальних вражень від проведених змагань, то чи не всі учасники (спортсмени з 10 країн) одностайно стверджували, що буковельські схили — одні з найкращих, які вони бачили цього сезону. А це доводить, що Україна може не тільки перемагати у змаганнях світового рівня, а й гідно приймати їх. І, можливо, вдале проведення Кубка світу з фристайлу стане першим кроком до отримання права проведення зимових Олімпійських ігор саме у нашій державі.
Івано-Франківськ.
 
Довідково
 
Майстер спорту України міжнародного класу 27-річна Надія Діденко закінчила Івано-Франківський коледж фізичного виховання та Львівський державний університет фізичної культури. Її першим тренером був Олександр Пічугін, нині тренується під керівництвом Юрія Кобельника.
Вперше дебютувала на світовому Кубку 2005 року в Шеньяні (Китай) і посіла там 13-е місце. Двічі Надія була учасницею Олімпійських ігор: 2006 року в Турині (Італія) стала двадцятою, а за чотири роки у Ванкувері (Канада) — тринадцятою. Ще чотири рази виступала на чемпіонатах світу, найліпший результат — 12-е місце у японському Інавасіро 2009 року.
 
На знімку: срібна призерка Надія Діденко.
Фото Миколи МАЦЮКА.