У Баштанському районному відділенні газового господарства 52-річний чоловік зайшов у кабінет до спеціаліста абонентського відділу і, облившись бензином, підпалив себе. У такий спосіб він вирішив розв’язати конфлікт із газовиками, який тягнувся майже місяць.

У січні до жителя Баштанки з плановою перевіркою прийшли представники газової служби. Оглянувши обладнання, контролери сказали господарю, що на лічильнику підозрюють пошкодження, тому вилучають прилад для експертизи. Згодом власнику лічильника повідомили, що висновок експертизи підтвердив стороннє втручання у роботу приладу. Чоловік категорично заперечував крадіжку газу. Зрештою «порушника» запросили до районного відділення газового господарства, де повідомили, що перш ніж знову підключати прилад, потрібно оплатити вартість послуги з експертизи лічильника у сумі 145 гривень.

Споживач доводив працівнику газової служби, що він не чіпав обчислювальний прилад, тому не сплачуватиме «віртуальної експертизи», хоч би які акти про її проведення йому не підсовували. Оскільки він не погоджувався із фактом самовільного втручання у роботу лічильника, то штраф за порушення правил користування газом на той момент йому офіційно ще не висунули. Однак, розуміючи, що перемовини із спеціалістом не дають бажаних результатів, чоловік вийшов на вулицю, де дістав з власного автомобіля пластикову пляшку із бензином. Повернувшись у приміщення, він попросив усіх відвідувачів вийти, а сам на очах оторопілих газовиків вилив собі на голову займисту рідину і чиркнув сірником...

Головний лікар Баштанської районної лікарні Алла Барсегян розповіла «Голосу України», що до медичної установи чоловіка привезли 12 лютого у першій половині дня з опіками обличчя, грудної клітки та рук І—ІІ ступенів. Він був у шоковому стані. Незважаючи на комплексні лікувальні заходи, його пізно увечері для подальшого інтенсивного лікування перевезли до Миколаєва. Нині пацієнт перебуває в опіковому відділенні міської лікарні №3.

Чесно кажучи, чисто по-людськи очікувала на іншу реакцію. Баштанка — невеличкий райцентр, де усі одне одного знають. Не до жартів чи особистих образ, якщо стається подібне: здорова людина свідомо зважується на відчайдушний крок...

За повідомленням СЗГ УМВС України в Миколаївській області, цю подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 статті 120 КК України «Доведення до самогубства». Її санкція передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той само термін.

Миколаївська область.

ПРЯМА МОВА

Інакше розцінює цю прикру подію перший заступник голови Баштанської райдержадміністрації Сергій Шевченко:

— Що спонукало людину до такого вчинку — емоційність характеру чи некоректність газовиків — наразі сказати важко. Чи справді потерпілий крутив лічильник, чи це домисли самих працівників контори — відповідь дасть спеціальне службове розслідування за участю спеціалістів обласного підприємства «Миколаївгаз». Сам факт — шокуючий. Ми добре знаємо цю людину, він порядний господар, раніше був підприємцем. У нього нормальна родина, не з тих, хто бідує. Тож я б не сказав, що нестатки, відсутність змоги заплатити 145 гривень змусили б його зважитися на самоспалення. А що тоді, принциповість? Правоохоронці Баштанського райвідділу міліції збирають матеріали. Лише їхні висновки допоможуть зрозуміти скоєне.

ІНША ДУМКА

Офіційну версію обставин цієї події отримати не вдалося. Начальник управління газового господарства Баштанського району Анатолій Свирса, з яким кореспондент «Голосу України» мав розмову телефоном, сказав таке:

— Я нічого не пояснюватиму. Звертайтесь у «Миколаївгаз», там усе й пояснять.

— Але ж, Анатолію Васильовичу, хто краще за вас може дати фахову оцінку усьому, що сталося. Адже безпосередні учасники цієї історії діяли від імені районного управління, яке ви очолюєте, а не за дорученням обласного керівництва газового господарства...

— Знаєте, нам «це» стільки клопотів завдало! Я нічого не коментуватиму!

Коментар юриста

Перше, на що хочеться звернути увагу, це те, що, схоже, газовики, знявши лічильник, не заявили жодних претензій щодо стану пломби, не виявили її механічних ушкоджень, не зауважили і порушень щодо роботи механізму.

Якщо так, то працівники газової компанії не мали права забирати на експертизу лічильник. Відповідно до Положення про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті, затвердженого наказом Міністерства палива та енергетики України від 27 грудня 2005 року № 619 у разі виявлення представником газопостачальної організації ознак порушень, названих у п.3.1.3 (ознак порушень конструкції лічильника газу, у тому числі справності лічильного механізму, або порушень у роботі лічильника; ознак зняття мастичних пломб або порушення повірчого тавра тощо), складається акт про виявлені порушення. До речі, аналогічні вимоги щодо фіксування допущених споживачем порушень вказані у п.3.1 Порядку відшкодування збитків, завданих газопостачальному або газорозподільному підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу «Правил надання населенню послуг з газопостачання», затвердженого постановою НКРЕ України від 29 травня 2003 року № 475. Акт про виявлені порушення підписує представник газопостачальної (газотранспортної) організації та споживач, що є підставою для проведення експертизи лічильника. Один примірник акту залишається у споживача, а сам споживач газу має право бути присутнім під час проведення експертизи. Споживача мали попередити про час і місце проведення експертизи. Якщо цього не зробили, то достовірність результатів експертизи можна поставити під сумнів шляхом оскарження дій газовиків до їхнього керівництва чи до суду. Звісно, підпалювати себе не було необхідності, тим паче, як свідчить практика, у разі наявності зазначених вище порушень суд завжди стає на бік споживача.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.