116-річна Катерина Козак (на знімку), яка народилася 14 лютого, мешкає на Прикарпатті в селі Хотимир Тлумацького району.

Катерина Козак пережила часи цісарської Австро-Угорської імперії, Західноукраїнської Республіки, другої Речі Посполитої, Радянського Союзу. Пам’ятає Першу та Другу світові війни. Жінка працювала різноробочою в колгоспі на Тлумаччині, не була заміжня, виховала двох дітей сестри, яка була вивезена і загинула у Німеччині.

Як і годиться, з днем народження довгожительку приїхали вітати представники місцевої влади.

— Такий поважний вік — справжній дарунок, можливість передати добрі справи молодшому поколінню й навчити нас життєвій мудрості та цінностям, — сказав директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Ярослав Лаган. 

Посадовець передав іменинниці вітання від голови ОДА Михайла Вишиванюка та подарував жінці ікону. У свою чергу голова Тлумацької райдержадміністрації Василь Сенів презентував довгожительці теплий светр, квіти та солодощі. Попри святкові подарунки, Катерині Козак щомісячно виплачують з місцевого бюджету надбавку до пенсійного забезпечення.

Загалом Прикарпаття багате на довгожителів, нині їх в області — 59 осіб.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.