Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. Матчі перенесеного 10-го туру.

5 листопада. «Динамо» — «Металург» (Донецьк). 3:0. Київ. НСК «Олімпійський». 10 196 глядачів. Рефері — Жабченко (Хмельницький). Голи: Мбокані, 16, Ярмоленко, 40, Кравець, 83.

«Шахтар» — «Говерла». 4:1. Львів. «Арена-Львів». 3 417 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Гладкий, 20, 80, Хомин, 32 (у власні ворота), Фред, 90+4 — Мякушко, 49.

6 листопада. «Олімпік» — «Ворскла». 1:1. Київ. Стадіон імені Віктора Банникова. 300 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Семенина, 85 — Дедечко, 5. Вилучено Янузі («Ворскла», 62, два попередження).

«Зоря» — «Дніпро». 2:1. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 1 200 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Будківський, 51, Сегбефія, 87 — Коноплянка, 90.

7 листопада. «Іллічівець» — «Металург» (Запоріжжя). 1:2. Дніпропетровськ. Стадіон «Метеор». 190 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Кулач, 82 (п) — Гавриш, 29, Лисицький, 76.

«Чорноморець» — «Карпати». 0:0. Одеса. Стадіон «Чорноморець». 7 060 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ).

«Волинь — «Металіст». Матч не дограно. Луцьк. Стадіон «Авангард». На 88-й хвилині за рахунку 1:2 (голи: Кобахідзе, 33 — Едмар, 60, Жажа, 71 (п) рефері Кутаков з Броварів (Київська область) утік з поля і продовжувати зустріч відмовився. 

Бомбардири: Ярмоленко («Динамо»), Ерік («Волинь») — по 9 м’ячів, Гав’єр («Металіст»), Кравець («Динамо») — по 8, Гладкий («Шахтар»), Калинич («Дніпро») — по 7.

На завершення першої частини чемпіонату, на жаль, не обійшлося без скандалу. В Луцьку за кілька хвилин до кінця матчу глядачі вискочили на поле, либонь, щоб покарати рефері зустрічі.

Звичайно, такі дії — велике неподобство. І ніхто не збирається виправдовувати порушників закону. Але варто сказати про те, що й сам служитель футбольної Феміди, м’яко кажучи, припустився помилок. Чим певною мірою спровокував публіку. Однак його професіональний рівень маємо визначати не ми, а люди компетентні. І тим паче не натовп.

На цьому пристрасті не завершилися. Клуб із Луцька вимагає... довічної дискваліфікації Дмитра Кутакова і наполягає на тому, щоб переграти матч із харків’янами. В іншому разі, «Волинь» погрожує знятися з чемпіонату.

Тренер «Металіста» Ігор Рахаєв у свою чергу перервав післяматчеву прес-конференцію, вважаючи, що йому ставили провокаційні запитання...

***

Тепер, власне, про сам футбол. «Шахтар» переконливо розібрався з «Говерлою». І в гарному настрої вирушив до Португалії, де завтра проведе матч Ліги чемпіонів проти «Порту». Втім, «гірники», як відомо, вже вийшли до плей-оф з другого місця і цей матч не має турнірного значення. Але ніхто ще не скасував такі поняття як престиж. Та й про клубний рейтинг країни треба не забувати.

***

А от «Дніпро», здається, потрапив до чорної смуги. Свідчення цьому — остання поразка.

— Я сподіваюся, що наші гравці хоча б останню зустріч групового турніру в Києві проти «Сент-Етьена» проведуть належним чином і не допустять таких дитячих помилок в обороні, як це було в програному матчі «Зорі», — сказав наставник дніпропетровців Мирон Маркевич. — Хочеться піти у відпустку в кращому настрої, ніж він у нас тепер. У матчі з французами нас улаштує тільки перемога. І тоді ми можемо сподіватися на вихід до 1/16 фіналу Ліги Європи.

Про похибки «Дніпра» сказано достатньо, та було б несправедливо не відзначити самовідданість і згуртованість луганчан, котрі діяли дуже добре. І за все це заслужили на такий результат.

***

Досить привабливу гру продемонстрував лідер. Динамівці, котрі в особі донецького «Металурга» традиційно мають незручного опонента, цього разу здобули переконливу перемогу.

Після зустрічі тренер донеччан Володимир Пятенко, зокрема, сказав: «Я думаю, що сьогодні ми програли найкращій нині команді нашого чемпіонату».

Сергій Ребров так прокоментував дії підопічних:

— Напевно, хотілося б привітати всіх хлопців із закінченням першої частини чемпіонату, ми пройшли її гідно. Тепер важливо добре відпочити і підготуватися до весняної частини чемпіонату. Звичайно, трохи жалкуємо, що перше коло вже закінчилося. Адже наші футболісти грають і працюють на футбольному полі так натхненно, отримуючи при цьому задоволення від своїх дій, що за все це заслуговують на повагу. Сподіваюся, у них такий настрій збережеться і на друге коло чемпіонату...

У національного турніру попереду тривала пауза. А 15-й тур заплановано на кінець зими. Базовим днем названо 28 лютого.

Пилип Будківський (крайній ліворуч), Коссі Прінс Сегбефія (у центрі) — забили у ворота «Дніпра» — та Дмитро Хомченовський.

Олександр Гладкий (крайній праворуч) відзначився двічі.

Задоволення від зробленої справи у Сергія Сидорчука і лідера бомбардирських перегонів Андрія Ярмоленка.

Фото Сергія Станкевича, ФК «Зоря» та Євгена Кравса.