У Рахунковій палаті стверджують, що наша селекція програє закордонній через недофінансування
Рахункова палата провела аудити ефективності використання коштів держбюджету, спрямованих агропідприємствам та науково-дослідним установам Національної академії аграрних наук на виконання програм селекції у тваринництві, птахівництві та рослинництві.
Перевіркою встановлено: рівень державної підтримки недостатньо сприяє розвитку вітчизняної селекції. Заходи з розвитку селекції у рослинництві й тваринництві фінансуються за залишковим принципом.
Надходження коштів у 2011—2012 роках становили лише третину від заявленої Мінагропродом потреби, а це перешкоджало системним перетворенням у галузі та ефективному використанню бюджетних ресурсів.
Рівень фінансового і матеріально-технічного забезпечення наукових установ і дослідних господарств системи НААН, повідомляє прес-служба Рахункової палати, є недостатнім для належного розвитку селекції. Діяльність цих установ і підприємств малоефективна. Як наслідок — традиційні вітчизняні сорти сільгоспкультур, а також породи тварин і птиці в Україні витісняються зарубіжними. Зокрема, торік сортами зарубіжної селекції за окремими культурами було засіяно більш як 70 відсотків площ від їх загальних посівів.
Зменшується кількість племінних господарств, які пройшли державну атестацію суб’єктів племінної справи у тваринництві. Племінне поголів’я за останні чотири роки скоротилося на 20 відсотків.
Колегія Рахункової палати констатувала, що наявний стан речей збільшує залежність сільськогосподарської галузі від зовнішніх чинників. Відтак знижується конкурентоспроможність порід тварин і птиці, сортів сільськогосподарських культур вітчизняної селекції.