Народні депутати України від фракції Партії регіонів Ігор ШАРОВ та Андрій ШИПКО звернулися до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з відкритим депутатським зверненням щодо соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань.

«В умовах кризи питання соціального і правового захисту ветеранів війни, зокрема, забезпечення автомобілями учасників бойових дій в Афганістані, постало занадто гостро», — вважають народні обранці. Вони нагадують, що відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачено позачергове безоплатне забезпечення автомобілем інвалідів на термін експлуатації до десяти років, виплата компенсації на бензин, ремонт, технічне обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. А інваліди війни, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни, за наявності медичних показань для отримання  автомобіля, безоплатно забезпечуються автомобілем позачергово в порядку, встановленому урядом. Однак, незважаючи на низку указів та доручень Президента України, постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів, питання безплатного забезпечення інвалідів війни, учасників бойових дій в Афганістані автомобілями, пільгового забезпечення спецавтотранспортом осіб, які мають особливі заслуги перед батьківщиною, залишаються недостатньо врегульованими, вважають Ігор Шаров та Андрій Шипко.
На думку парламентаріїв, держава повинна повноцінно забезпечити виконання законного права воїнів-інтернаціоналістів, котрі отримали інвалідність при виконанні інтернаціонального обов’язку, на безоплатне забезпечення автомобілем, а реалізація державної політики у сфері соціального і правого захисту інвалідів-ветеранів Великої Вітчизняної війни має стати одним із пріоритетних і першочергових завдань нашої країни.
Депутати також стурбовані ситуацією, яка склалася в системі пільгового забезпечення осіб, котрі постраждали внаслідок нацистських переслідувань. «На сьогодні соціальний та правовий захист жертв нацистських переслідувань шляхом пільгового забезпечення виконується не в повному обсязі та залишається недостатньо врегульованим», — вважають І. Шаров і А. Шипко. До того ж, як свідчать скарги громадян, законодавство не виконується у повному обсязі в частині надання медичної допомоги, користування житлом, оплати комунальних послуг (газопостачання, електропостачання тощо). Не реалізуються також і права на безплатний проїзд, позачергове обслуговування в установах соціального захисту населення, першочергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов, відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва тощо.
Народні депутати звернулися до Прем’єр-міністра з проханням вжити дієвих заходів у забезпеченні врегулювання ситуації у сфері соціального захисту ветеранів війни, зокрема, в частині забезпечення автомобілями учасників бойових дій в Афганістані та неухильного виконання Закону України «Про жертви нацистських переслідувань» щодо пільгового забезпечення осіб, постраждалих внаслідок репресій.
Факт
Понад 80 тисяч інвалідів перебувають на обліку для забезпечення автотранспортом, серед яких близько 10 тисяч інвалідів війни — учасники бойових дій під час Великої Вітчизняної війни, котрі потребують спецавтотранспорту.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ігор ШАРОВ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Андрій ШИПКО.