Народні депутати Микола Томенко, Арсен Аваков та Андрій Кожем’якін (усі — фракція «Батьківщина) на початку лютого цього року зареєстрували у Верховній Раді законопроект та подали — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу видобування нетрадиційних вуглеводнів на навколишнє природне середовище у зв’язку з укладанням та під час виконання угод про розподіл продукції» (Реєстр. №2318).

 

За повідомленням прес-служби Миколи Томенка, автори законопроекту вважають, що зараз вкрай важливо перенести розгляд цього питання з області політичних спекуляцій в область компетентного обговорення експертів, з урахуванням всіх плюсів і мінусів розробки нетрадиційних вуглеводнів. Арсен Аваков, зокрема, зазначає, що енергетична незалежність України для нього бажана і необхідна, як і для кожної людини, що думає про майбутнє нашої країни. «Питання тільки в тому, що платити за це будь-яку ціну не можна! Потрібно забезпечити кваліфіковані екологічні фільтри і обмеження, що відтинають ризикові для навколишнього середовища варіанти», — зазначає народний депутат.

Саме з метою забезпечення реалізації права громадськості на участь у прийнятті рішень, виконання яких може вплинути на стан навколишнього природного середовища, документ передбачає обов’язкове обговорення проектів угод про розподіл продукції на громадських слуханнях та узгодження проектів органами місцевого самоврядування виключно з урахуванням висновків, отриманих за результатами проведення цих слухань.

Також законопроект обумовлює обов’язковість затвердження Верховною Радою всіх угод про розподіл продукції та набрання ними чинності виключно після державної реєстрації відповідними органами.

Законопроектом передбачено також додаткові гарантії дотримання норм екологічної безпеки шляхом систематичного моніторингу стану довкілля та введення деліктної відповідальності інвестора за ведення ним діяльності, що призводить до забруднення навколишнього природного середовища, а саме, шляхом надання права державі на припинення дії угоди в односторонньому порядку.

Дослівно

 

Микола Томенко: 

«Ми свідомі того, що видобування нетрадиційних вуглеводнів — необхідне і важливе для забезпечення енергетичної незалежності України, щоб і далі виводити нашу країну від залежності поставок газу з Росії. Натомість така стратегічно та економічно правильна ідея не повинна реалізовуватися без реального офіційного екологічного аудита та громадського контролю, адже йдеться про використання надр України, право власності на які належить українському народу. Тож своїм законопроектом ми хочемо допомогти цивілізовано та відкрито реалізовувати проект видобутку сланцевого газу на користь української держави».

 

Вл. інф.