Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк скасував виконавче розпорядження за №59 «Про заходи щодо оптимізації мережі бюджетних установ області та економії видатків місцевих бюджетів на 2013 рік».
Згадане розпорядження, прийняте 31 січня, передбачало скорочення робочих місць у різногалузевих державних установах області, а саме лікарнях, бібліотеках та школах. У багатьох населених пунктах громади виступили проти закриття лікувальних закладів та шкіл, побоюючись, що залишаться без медичної допомоги, а дітям буде важко добиратися на навчання до сусідніх сіл. До того ж і працівники цих закладів могли залишитися без роботи.
Начальник головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА, депутат обласної ради Зінаїда Болюк.
У свою чергу, в ситуацію втрутились і прикарпатські депутати, які на засіданні постійної депутатської комісії Івано-Франківської обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій вирішили рекомендувати обласній державній адміністрації (ОДА) призупинити дію згаданого розпорядження, що й було зроблено минулого тижня.
Коментуючи події, начальник головного управління освіти і науки ОДА, депутат обласної ради Зінаїда Болюк наголосила: передусім треба «оптимізувати сільські ради, де на зарплату і премії щороку витрачається понад півмільйона гривень».
Щодо оптимізації сільських шкіл, то реформи в освітній галузі, на її думку, варто проводити без перекосів. В області налічується понад 200 малокомплектних шкіл, в яких навчається до 20 учнів. Навчання у таких закладах обходиться державі дуже дорого, поряд із цим якість освіти у них бажає бути кращою.
«Увесь світ рахує гроші і нам «треба прорахувати все до копійки». У напівпорожніх школах можна відкривати дошкільні групи, здійснювати енергозберігаючі заходи, а щоб переводити дітей на навчання у сусідні населені пункти, то слід, насамперед, подбати про забезпечення шкільними автобусами», — переконана головний освітянин області.
За її словами, усі рішення з цього приводу треба приймати, враховуючи думку громади, передусім батьків, які хочуть, щоб їхні діти здобули якісні знання. «Тому кожен на своєму місці: сільський голова, директор школи, голова райдержадміністрації, депутат районної, сільської ради повинен пояснити людям про причини вжиття заходів щодо економного та раціонального використання коштів, бо далі так бездумно господарювати вже не можна», — стверджує Зінаїда Болюк.
Івано-Франківськ.
 
 
Фото Миколи МАЦЮКА.