Міжнародний благодійний імені Ярослава Мудрого Фонд сприяння розвитку української національної школи протягом 2013 року проводитиме в регіонах всеукраїнські науково-практичні конференції на тему «Українське національне виховання: реалії, тенденції, перспективи». Парламентська газета виступатиме головним інформаційним спонсором патріотичної акції. Про її мету, завдання, а також про те, як вона проходитиме, кореспондент «Голосу України» бесідує із президентом освітнього фонду кандидатом педагогічних наук Валентиною СТРІЛЬКО (на знімку).

 

— Валентино Василівно, проблемою національно-патріотичного виховання ви займаєтеся з 1980-х років, коли в Гнідинській школі (Бориспільській район) першими в Україні започаткували народознавство. Після цього до вас, директора-новатора, приїжджали по досвід тисячі колег і зарубіжних гостей. Вашою особою і методами формування національної свідомості в школярів тоді зацікавилися і відповідні органи.

— Ініційовані нашим Фондом за підтримки науковців, педагогів, громадських, релігійних організацій та представників Ради Європи всеукраїнські конференції, по суті, — продовження моєї та моїх однодумців багаторічної роботи з українського національно-патріотичного виховання.

— А що спонукало вас на черговий проект, 17-ту програму, в якій зголосилися взяти участь понад 100 небайдужих до проблеми національно-патріотичного виховання співвітчизників, установ, організацій, зарубіжних представників?

— Науково-експертна рада Фонду імені Ярослава Мудрого зробила порівняльний аналіз деяких аспектів освіти України та становища дітей і дійшла такого висновку: 87,7—91% молодих людей залежно від регіону не мають професійної освіти або втратили трудові навички, працюючи не за фахом. За останні 10 років кількість дітей-сиріт та безпритульних, включно з «дітьми вулиці», збільшилася всемеро, учетверо зросла кількість батьків, позбавлених батьківських прав.

У рейтингах міжнародних організацій Україна посідає: 1-ше місце в світі за рівнем дитячого алкоголізму; 1-ше місце в Європі — із захворювання на туберкульоз та СНІД; 5-те місце в світі серед країн із найбільшою кількістю емігрантів; ми 10-ті в світі за кількістю в’язнів на 100 тисяч населення — 334 (70—80 осіб у розвинених країнах).

Особливо непокоїть те, що майже 80 відсотків молоді не вважає Україну своєю державою.

Причиною цих та багатьох інших болючих проблем розвитку є, на нашу думку, відсутність державної програми патріотичного виховання та відповідної законодавчої бази.

Ці невтішні факти і спонукали нас нинішнього року в більшості областей ґрунтовно обговорити актуальну тему на регіональних науково-практичних конференціях.

— Валентино Василівно, яку мету ви поставили перед собою?

— Визначення, передусім, головних пріоритетів, напрямів у національно-патріотичному вихованні молоді. Ми хочемо обмінятися досвідом, науковими матеріалами й інформацією про відповідні ефективні технології; привернути увагу освітян, науковців, парламентаріїв, керівників державних органів, батьків до зазначеної проблеми; підготувати відповідні пропозиції до республіканських владних структур щодо оновлення нормативно-правового забезпечення реалізації програми патріотичного виховання, яку слід негайно приймати. Тези учасників конференції публікуватимуться у періодичній пресі, в наукових збірниках і в інших виданнях, що будуть надіслані в органи влади, бібліотеки тощо. Наше завдання — спонукати державних мужів до прийняття довгострокової програми виховання національно свідомих патріотів України.

— Де проходитимуть конференції?

— Перша відбудеться 26 лютого на базі Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів. Наступні — в регіонах протягом року. Слід зазначити, що конференції зголосилися провести столичні КНУ ім. Т. Шевченка, НПУ ім. Драгоманова, навчальні заклади Запоріжжя, Дніпропетровська, Закарпаття, Київщини, Рівненщини, Криму, Івано-Франківщини, Львівщини, духовенство Черкащини, Закарпаття, Київщини. Проблему зацікавлені обговорити чимало громадських організацій, а також українська діаспора.

Я вдячна колегам за готовність підтримати акцію, за розуміння того, що саме національне виховання — це той бальзам, який треба прикладати до ран духовності нашого народу...

А ЯК У НИХ?

У Російській Федерації діє державна програма «Патріотичне виховання громадян РФ на 2011—2015 роки», на реалізацію якої передбачено 26 млн. доларів. Програма започаткована ще 2001 року, за її виконання відповідають 16 міністерств і відомств, регіональні органи влади. В сусідів також успішно реалізується постанова уряду «Про військово-патріотичні молодіжні та дитячі об’єднання». З метою зміцнення духовно-моральних основ російського суспільства президент РФ створив у складі своєї адміністрації управління із суспільних проектів, яке, зокрема, контролює виконання програми патріотичного виховання...

ДОВІДКОВО

Міжнародний освітній Фонд імені Ярослава Мудрого зареєстровано 1994 року, він має постійний штат працівників та офіс у Києві. За час існування успішно реалізував 16 програм, у тому числі міжнародних.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.