Студенти біологічного факультету Одеського національного університету імені Мечникова отримали можливість 2013 року пройти унікальний для ВНЗ України спецкурс із астробіології.
Про це повідомляє прес-служба університету. Майбутнім магістрам розповідатимуть про можливість життя на інших планетах і вплив космосу на жителів Землі.
«Мета курсу — допомогти студентам розширити свою наукову працю, застосовуючи методи астробіології, — повідомив керівник курсу, доцент кафедри астрономії Михайло Рябов. — Усі наукові праці студентів, так чи інакше, стосуються зовнішніх умов, у яких формуються будь-які біологічні системи: вплив Сонця, Місяця, космічної радіації...»
За словами М. Рябова, із січня 2013 року спецкурс, окрім класичних біологів, мають прослухати й студенти-мікробіологи. Учений упевнений: у майбутньому інтеграція астрономічних дисциплін у програму студентів інших спеціальностей — хіміків, істориків, філологів, журналістів — принесе свої плоди. Наприклад, якщо співробітники ЗМІ опанують ази астрономії, то не стануть поширювати різні «космічні жахи».
Спецкурс читатимуть протягом одного семестру. Він передбачає лекції у новій мультимедійній аудиторії біологічного факультету та роботу в обсерваторії університету з телескопом, вивчення зоряного неба. Потім студенти мають скласти залік і написати творчу роботу.
Астробіологія — наукова дисципліна, присвячена пошуку життя за межами Землі й вивченню можливостей його існування в умовах, що відрізняються від земних. Учені-астробіологи досліджують форми життя в екстремальних умовах, поводження біологічних об’єктів у комічних польотах, особливості функціонування людського організму в космосі, займаються пошуком планетних систем в інших зірок, проблемами походження життя на Землі, пошуком позаземного розуму.
Одеса.
Фото В'ячеслава ТЕНЯКОВА.