Один із подарованих зарубіжними благодійниками дзвонів, що «оселилися» в місті Дубно по-сусідству з католицьким храмом Яна Непомука, отримав ймення «Серафим». Так дубенська громада увічнила світлу пам’ять про мученика та праведника Серафима Кашубу, котрий свого часу проповідував у цьому місті Слово Боже.

Якось у Дубно я почув мелодійний переспів храмових дзвонів.

— То подають свій голос не просто дзвони, а два Іоанни та Серафим, — пояснив місцевий письменник Микола Пшеничний.

Ідея назвати дзвони іменами папи Івана Павла Другого, католицького святого мученика Яна Непомука та переслідуваного радянською владою священика Серафима Кашуби прижилася в Дубно одразу. Адже в її основі — не тільки пошана величних у християнському світі особистостей, але й своєрідний оберіг для історії рідного краю. І безпосереднім утіленням цього оберегу став саме отець Кашуба.

Із 1945-го по 1958 рік місцем його служіння був католицький храм у місті Рівному. Ця парафія вважалася єдиною діючою на території Луцької дієцезії, тому отець Серафим, як останній парафіяльний настоятель на Волині, доїжджав до вірян у Дубно, Острог, Сарни... Намагаючись зупинити духовний поступ отця Серафима, у 1958 році тогочасна атеїстична влада заборонила йому виконувати священицькі функції. Він не погодився з таким рішенням: ризикуючи свободою і навіть життям, відвідував віруючих, проповідував їм Євангеліє, уділяв святі таїнства. Переслідуваний владою, усіляко спаплюжений у пресі, позбавлений права на постійне місце проживання, він став, по суті, мандрівним апостолом. Його шляхи пролягли аж до Казахстану та Сибіру. Та хоч би де бував священик, він завжди проповідував Слово Боже і давав духовні настанови людям. Його чекали також тюремні каземати, але, звільнившись з-під варти, священик знову продовжував свою життєву місію, поки в 1977 році саме під читання часослова не відійшов у вічність.

«Він став усім для всіх» — саме так характеризують його життєвий та духовний подвиг викарбувані на надгробній плиті слова.

Віднині про його духовний подвиг нагадуватиме і дзвінкоголосий дзвін на дзвіниці. Саме на тій, біля якої священик, щодо якого нині розпочато беатифікаційний процес, у повоєнний час збирав на молитву дубенський люд.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Фото автора та з архіву.

Дзвін «Серафим» на дзвіниці в місті Дубно.

Таким в історії залишився образ отця Серафима.