Футбол. Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матчі у відповідь. 21 лютого.
«Бордо» (Франція) — «Динамо» (Україна, Київ). 1:0. Гол: Діабате, 41.
«Бордо»: Карассо, Бійого Поко, Планю, Фобер, Сертич, Пундж, Обраньяк (Плашил, 85), Тремулінас (Моріс-Белай, 85), Саве, Діабате. Тренер — Франсіс Жийо.
«Динамо»: Коваль, Віда, Хачериді, Михалик, Тайво, Аруна, Велозу, Безус (Гусєв, 46), Кранчар (Гармаш, 81), Ярмоленко, Мехмеді (Ідейє, 46). Тренер — Олег Блохін.
Рефері — Іван Бебек (Хорватія).
Бордо. Стадіон «Шабан Дельма». 11 889 глядачів. 2 градуси.
Звичайно, прикро сходити з дистанції, маючи помітну перевагу в двох матчах протистояння. Вдома тиждень тому динамівці дозволили «Бордо» реалізувати лише один момент, і все завершилося незручною для господарів нічиєю.
Схожа картина спостерігалася і на полі суперника: гості багато атакували, але пропустили і, зрештою, програли.
А відкрити рахунок кияни мали ще в середині першого тайму, а точніше — на 22-й хвилині. Після подачі Мігелем Велозу кутового виник по-справжньому голевий момент. Потужно приклався Ярмоленко, справу мав довершувати Віда, але господарі непробивними колодами лягали під м’яч...
Ще один особливо гострий момент біля воріт «Бордо» виник рівно за десять хвилин. Знову в центрі подій опинився київський португалець. Велозу виконав штрафний метрів із 25, поціливши у «дев’ятку», але удар вийшов не надто сильний, тому Карассо відбив м’яча.
Отже, наші атакували, тиснули, мали купу можливостей забити, але під кінець тайму самі пропустили. Прикро, але кожна подача кутового для «Динамо» — якесь потрясіння, та й годі. От і цього разу київські оборонці запанікували, і цим миттєво скористався Діабате, котрий, перебуваючи біля дальньої стійки, не знітився і направив м’яч у нижній кут воріт.
Після перерви Олег Блохін зробив одразу дві заміни. Дещо загострив гру попереду Браун Ідейє, але не більше. Були моменти, коли важче було промахнутися, ніж забити. Одного разу лівим флангом на великій швидкості пройшов Тайво, гостро прострелив, але партнери не завершили цю блискавичну і дуже ефектну атаку.
— Гадаю, що «Динамо» більше заслужило вийти до наступного раунду, — сказав на прес-конференції після поєдинку Франсіс Жийо. — А моя команда терпіла, виявила характер. Добре організована оборона — головна складова нашого успіху. До речі, ми непогано захищалися і в Києві. Ми зробили ретельний аналіз того матчу і, як ви бачили, вже не дозволяли Аруні здійснювати небезпечні проходи і бити по воротах, як на НСК «Олімпійський» у столиці України. Ну, а кілька наших молодих свіжих виконавців, котрі в домашній зустрічі замінили травмованих основних гравців, задавали темп, підвищили бойовий тонус команди. Але тепер наші думки вже про «Бенфіку» — наступного суперника в Лізі Європи...
— За повної переваги ми примудрилися не забити бодай м’яча, — сказав Олег Блохін (на знімку). — Не реалізовуючи моменти, матчу не виграєш. В обороні «Бордо» грали п’ятеро. Господарі не створили жодного моменту, але скористалися стандартом. Один удар — один гол. Як кажуть французи,  таке воно життя.
— У чому причина?
— Бракує виконавчої майстерності.
— Поява Ідейє в другому таймі, здається, трохи загострила дії динамівців попереду...
— Я би так не стверджував. Взагалі персоналії я ніколи не обговорюю. Скажу лише таке: ані в першому, ані в другому таймі я не побачив жодного гострого виконавця в атаці. Нам доводиться працювати з тим контингентом гравців, який маємо. І у нас, на жаль, поки немає форварда, котрий вміє стабільно завершувати атаки. Але і за таких умов ми зобов’язані були проходити цю команду. Але ви не почуєте від мене банальної фрази на кшталт: зимовий футбол, нам важко. Це хибна реакція на подію. Життя триває, і ми наполегливо працюватимемо.
Шкода, звичайно, що сьогодні одразу три українські клуби припинили боротьбу в Лізі Європи. Але у нас залишився один представник у Лізі чемпіонів — донецький «Шахтар», якому щиро бажаю успіху.
Уже в аеропорту Олег Блохін розповів мені під час особистого спілкування, що група гравців, зокрема Велозу, Кранчар, Мехмеді, Віда і Вукоєвич, з Франції полетіла додому. Пару днів відпочинуть, а потім приєднаються до команди вже у Туреччині, де динамівці проведуть завершальний збір перед відновленням чемпіонату України. 3 березня вони приймають «Кривбас».
Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Бордо).
Фото автора.
Браун Ідейє (крайній ліворіч) та Олег Гусєв (крайній праворуч), вийшовши на заміну в другому таймі, дива не створили.