Сміття після переробки стає прибутковими вторинною продукцією та енергією
Пластикові пляшки, виявляється, мають пам’ять. Спробуйте зігнути одну таку, відкрутивши попередньо кришку. Бачите, як вона знову повертає собі колишню форму. Навіть язик не повертається назвати таку «розумну» пляшку сміттям. Дехто з дачників пристосувався з них робити бордюри для грядок і всілякі малі архітектурні форми у вигляді тюльпанів. І все-таки це сміття, яке певною мірою отруює нам життя. Але з ним можна боротися. Як? Про це знають у шахтарському місті Ровеньки.
Може стати сировиною...
Взагалі сміття — це проблема будь-якого міста, незалежно від його розмірів і статусу. Авторові матеріалу доводилося бачити смердючі смітники навіть у центрі Кардиффа — столиці Уельсу. Щодо наших міст, то до подібних картин ми вже звикли. Навіть можна сказати, що здебільшого звертаємо увагу, скоріше, на відсутність по місту смітників, ніж на їхню наявність. Саме ця особливість, до речі, впадає в око в Ровеньках. Складається враження, що тут недавно провели санітарні дні. Напрочуд усе чисто. У місті, частина якого — це приватний сектор, розставлено конусоподібні сітки-ящики з використаними ПЕТ-пляшками різного розміру, контейнери з побутовим сміттям (на знімку). 
Організатори самі не очікували, що населення правильно зрозуміє задум. Не потрібно було навіть агітаційну й рекламну роботу проводити. Люди здогадалися, чого від них хочуть, і почали правильно користуватися контейнерами. Отож річ, як з’ясувалося, не в санітарних днях, а в правильно обраній стратегії, яка припускає не тільки виховання населення в частині акуратності й порядку, а й розглядає сміття як сировину, на якій заповзятливі громадяни можуть заробити непогані гроші.
Офіційного полігона побутових відходів у Ровеньках ніколи не було. Щоправда, за містом є сміттєзвалище, яке відкрили ще в 60-ті роки минулого століття, але за весь цей час його так і ніде не зареєстрували, не навели лад. Можна лише уявити, на що перетворилося це місце за п’ятдесят років свого існування. Як розповідає депутат міської ради Олександр Тимошенко, кілька років тому, коли він працював першим заступником міського голови й по службі займався комунальним господарством, йому раз у раз доводилося гасити пожежі на звалищах і «виховувати» бомжів, які мали звичку тут жити й навіть народжувати дітей. Власне кажучи, самі люди й були причиною виникнення пожеж. Вони навмисно підпалювали суху траву, якою заростало сміття, щоб потім було легше збирати для них найцінніше. Практичний досвід, а також набридлива боротьба з пожежами й бомжами спонукали до думки, що для початку в місті треба створити завод із сортування сміття, а потім уже братися за його переробку.
Такий об’єкт було побудовано за п’ять місяців і це розв’язало одразу кілька проблем.
Проста арифметика
Увесь виробничий процес, що відбувається на цьому заводі, можна побачити в будь-якій точці планети. На електронних вагах стоїть комп’ютерна програма, на території розставлено 25 відеокамер, а вся ця система підключена до всесвітньої «павутини». Така вимога часу. Що стосується безпосередньо самого виробництва, то нічого надзвичайного в його специфіці немає. Сміття йде по конвеєру, і за час його руху робітники сортують «товар»: усе окремо — скло, пластик, папір, упаковки. На цій частині виробництва стоять кварцові лампи. Їх вмикають, коли прибирання закінчується, територію вимітають, чистять. За потреби працюють асенізатори. До кінця робочого дня майданчик заводу чистий. Кінцевий продукт — це відсортовані й спаковані контейнери, які відправляють на різні заводи для вторинної переробки.
Керівництво заводу відгукнулося на пропозицію голови облдержадміністрації Володимира Пристюка активніше працювати з пенітенціарною службою в тому плані, щоб дати можливість засудженим заробити гроші. З пенітенціарною службою укладено договір, за яким працевлаштовано понад 20 осіб. Одні сортують сміття, інші працюють із механізмами, причому працюють сумлінно, знаючи про те, що за наявності гарної характеристики з виробництва строк ув’язнення буде скорочено. Та й саме усвідомлення, що ти не сидиш на шиї у держави, а заробляєш гроші на своє забезпечення, якось гріє душу.
— На полігон вивозять тільки залишки після сортування, — пояснює Олександр Тимошенко. — А тепер давайте рахувати. Якщо все міське сміття вивозити на смітник, то в день треба зробити 15—20 ходок, а це рівно 64 км в обидва боки. Тепер уявімо, яка витрата пального при цьому. А для того продукту, що залишається після сортування, досить однієї 40-тонної машини, яка зробить лише одну ходку. Є економія? Є. 
І головне — відсортоване й упаковане сміття може принести прибуток. До речі, за нашою обласною екологічною програмою такі сортувальні виробництва рекомендовано створити в кожному регіоні. Сенс є, адже передусім йдеться про поліпшення екології.
Тонна відходів може дати 200 кіловат на годину.
Сміттєсортувальний завод у Ровеньках уже виконав перший етап своєї виробничої програми й тепер розпочинає здійснення другої. З Донецьким інститутом технічної екології планується поставити установку високотемпературного піролізу. Вона дає можливість взагалі відмовитися від полігона, а, крім того, одержати вторинну енергію — і теплову, і електричну. За даними фахівців, вихід з однієї тонни відходів після сортування може дати майже 200 кіловатів на годину. Отримана енергія піде на потребу заводу. Але є ідея навіть оранжерею створити й опалювати її за рахунок відходів. А що? У цьому щось є: сміття й квіти...
І не тільки квіти...
Біля офісу заводу виставлено продукцію, зроблену з відходів, — тротуарна плитка, цегла, труби, огорожі тощо. За формою вони звичайні, а от їхня якість викликає інтерес. На вигляд — важкий бетон, а візьмеш у руки — легкий пластик. Матеріалом для таких виробів стали відходи заводу — пластикові пляшки та інші упаковки, які відправляють у переробку на різні заводи країни й служать важливим компонентом для виробництва таких виробів. До речі, пластикову плитку, виготовлену з додаванням відходів заводу, навіть відправляють до Австрії. Вона виготовлена так, що дає змогу оснастити себе спеціальною підсвіткою і, так званою, «відтайкою». Від тепла, яке подається по спеціальній системі, сніг одразу тане — і тротуар звільняється від криги, стає сухим.
Сміттєсортувальний завод — це приватне виробництво, і воно допомагає міським комунальникам виконувати свої функції. На прохання Олександра Тимошенка харківські вчені підрахували, скільки сміття генерують жителі Ровеньків? Наприклад, міські комунальники вважають, що кожний ровенчанин «виробляє» 1,5 куба сміття на рік, а за розрахунками фахівців виходить, що жителі багатоповерхівок виробляють 2,5 куба сміття на рік, а приватного сектору — 2,1 куба. До речі, якість сміття за останні двадцять років істотно змінилася: воно стало легким, але об’ємним, у ньому багато предметів, які придатні для вторинної переробки. З конвеєрної стрічки вибирають усе, що ще може послужити людині. Дерев’яні відходи, наприклад, ідуть на обігрів домівок незаможних. Отож, крім екологічної мети, завод займається ще й доброчинністю.
— Одне слово, шукайте гроші на смітниках! — напівжартома-напівсерйозно каже Олександр Тимошенко.
Луганська область.
ДО РЕЧІ
Папір і картон у заводу забирають полтавські й київські виробники, а от зі своїми — Рубежанським картонно-тарним комбінатом — співпрацю налагодити поки що не вдається.
SOS
Ситуація із забрудненням довкілля критична 
На Луганщині існує понад 5 тисяч несанкціонованих смітників, а промислові відходи займають більше трьох тисяч гектарів. Усього ж зібрані відходи становлять в області майже півтора мільярда тонн, а на одного жителя регіону припадає 652 тонни різного сміття. З початку року органи прокуратури Луганської області відкрили три кримінальних провадження за фактами забруднення землі відходами із загальною сумою збитків 14,2 млн. грн. Прокурор області Анатолій Мельник змушений визнати, що комісії з питань поводження з нічийними відходами, створені при місцевих органах влади, не повністю виконують покладені на них функції, а на окремих територіях їх навіть немає. «Відсутність контролю з боку відповідних державних органів і органів місцевого самоврядування призводить до зростання кількості стихійних смітників. А найстрашніше, що під сміттям опиняються сільськогосподарські землі, ділянки лісового і водного фондів. Несанкціоновані смітники виявляють і в санітарних зонах питного водопостачання», — повідомив прокурор. З огляду на ситуацію, прокуратура направила свої зусилля на протидію засмічуванню земель.
Коментар начальника держуправління охорони навколишнього природного середовища Луганської облдержадміністрації Олександра АРАПОВА:
— Стан поводження з побутовими відходами на території області продовжує викликати серйозну стурбованість. Сьогодні в області експлуатують 29 полігонів із захоронення твердих побутових відходів, а також понад 160 селищних смітників. Крім того, існують несанкціоновані сміттєзвалища, які виникають у результаті недостатньої організації санітарного очищення, зношеності контейнерного та сміттєперевізного парків. Протягом багатьох років в області вживаються спроби поліпшити ситуацію. Зокрема, з обласного екологічного фонду виділяються кошти на проектування, будівництво полігонів і придбання техніки для збору побутових відходів. З ініціативи нашого управління розроблено й затверджено регіональну програму поводження з твердими побутовими відходами, яка передбачає, зокрема, впровадження інноваційних систем. За цією програмою за період 2009—2012 років уже має завершитися відновлення контейнерного парку — понад 12 тис. одиниць, сміттєперевізного й бункероперевізного парків — 80 і 32 одиниці відповідно, створення восьми сміттєсортувальних комплексів, реконструкція діючих і будівництво нових регіональних полігонів. Загальний обсяг здійсненого на сьогодні фінансування за програмою має становити понад 520 млн. грн. Однак стан справ однозначно свідчить про те, що терміни виконання більшості заходів програми зірвано, значного поліпшення не сталося.
На тлі такої нерадісної картини досвід міста Ровеньки викликає інтерес і схвалення. На жаль, такий сміттєсортувальний завод в області поки що єдиний. Але ми сподіваємося, що в найближчому майбутньому таких виробництв буде більше. В 2012 році за кошти обласного екологічного фонду підготовлено проекти на будівництво сміттєсортувальних комплексів твердих побутових відходів у Луганську й Попасній. Маю зазначити, що такі виробництва давно довели свою ефективність в усьому світі. Приміром, у Німеччині й Швейцарії систему збору відходів доведено майже до досконалості. І при роздільному зборі, так звана, корисна фракція, тобто кількість відходів, які можуть бути перероблені, становить близько 70 відсотків, у деяких американських штатах переробка побутових відходів доходить до 70—80 відсотків від усієї кількості сміття. Ця система значно зменшує кількість відходів, складованих на полігонах. Для розв’язання проблеми із ТПВ розраховувати тільки на бюджетні кошти неможливо. Тому єдиний вихід ми бачимо в об’єднанні зусиль усіх державних структур і місцевої влади в створенні умов для залучення інвесторів у сферу поводження з відходами. Початок цьому вже покладено.
Фото автора.