Небажання водія автомобіля виконувати незаконні вимоги працівників необладнаної автопарковки в центрі Дніпропетровська й оплачувати ненадані послуги може запросто завершитися фізичним насильством. Про це в медіа-центрі «Дніпро Пост» розповіли постраждалі й активісти громадських організацій.

За словами водія Віталія Проценка, днями він спробував в’їхати на парковку біля центрального ринку «Озерка». «Це була необладнана парковка зі шлагбаумом, замість термінала стояв паркомат, в якому не було купюроприймача. Купити талон мені запропонували на місці, — згадує Віталій. — Коли я відмовився й попросив відкрити шлагбаум (тому що парковка обладнана не належним чином, що не дає права стягувати за неї гроші й тим паче передавати їх невідомим особам), паркувальник сказав, що викликає міліцію, однак викликав невідомих людей без форми. Незабаром під’їхав автомобіль Subaru Forester і почав сигналити, щоб я від’їхав. Коли я заявив, що ми чекаємо міліцію, водій напав на мене: вдарив коліном у живіт, вкинув мене в мій же автомобіль».

Коментуючи цю ситуацію, активіст громадського руху ЗОВ В’ячеслав Поєздник зазначив, що на сьогоднішній день у Дніпропетровську немає жодного паркомата й жодної платної парковки. Усі ті пристрої, які стоять на міських парковках для збирання грошей, на-

справді паркоматами не є. У постанові Кабінету Міністрів є чітке визначення паркомата — це пристрій, який приймає картки й готівку. Лише в разі дотримання цих двох умов він називається паркоматом. Спеціальні платіжні картки мають бути багаторазовими, на відміну від тих одноразових, які продають нині на наших парковках. Також, за законом, на парковці повинен стояти один паркомат на 20 паркомісць.

— Що стосується ринку «Озерка, то там обладнано в’їзні термінали. Ви купуєте в паркувальника картку, він її підносить до термінала й піднімається шлагбаум. Насправді парковка повинна бути обладнана інакше, — вважає В’ячеслав Поєздник. — Має бути просто в’їзний термінал, де водій натискає на кнопку й отримує талончик із зафіксованим на ньому часом в’їзду на парковку. На виїзді стоїть інший термінал, уже з касиром, який звіряє час в’їзду-виїзду й бере гроші за цей проміжок часу. Потім ви вставляєте цей самий талончик у виїзний термінал і виїжджаєте. На бейджах працівників парковки написано «Контролер парковки», але ніяк не «Касир парковки», тобто людина не має права вимагати гроші. Багаторазові картки придбати поки що ніде не можна.

Активісти громадської організації вже спрямовували з цього приводу запити в ДАІ. Відсутність реакції влади й загострення ситуації з парковками змусило їх готувати документи для звернення до прокуратури.

Дніпропетровська область.

Довідка 

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1342 від 3 грудня 2009 року із внесеними доповненнями, такої людини, як паркувальник, не повинно бути взагалі. Є обслуговуючий персонал парковки, який може перевірити хіба що наявність людини в машині, дивлячись через лобове скло. Жодних грошей ці працівники брати не можуть.