Вищий господарський суд України сказав своє слово щодо скандально відомого будівництва житлового комплексу на вулиці Гончара, 17-23 у столиці. Рішення служителів Феміди стало холодним душем для захисників історичної частини Києва, які вже подумки розбирали недобудову в буферній зоні заповідника «Софія Київська». Вища інстанція скасувала рішення Господарського та Апеляційного судів столиці й ухвалила передати справу на новий розгляд до Господарського суду міста Києва. Таким чином, за півкроку до переможного фінішу противники будівництва повернулися на старт.
— Про це рішення ми дізналися вже після того, як пройшло засідання суду і можна сказати випадково, — розповідає Ірина Нікіфорова, активістка громадського руху «Збережи старий Київ». — Ухвалу із зазначенням дати слухання (яке, до речі, відбулося 29 січня) ми отримали власне 29 січня! На суді не було ані представників КМДА, ані Державного агентства земельних ресурсів. Сторона ж забудовників була майже в повному складі.
Уже в понеділок має відбутися засідання Господарського суду. Заява, матеріали, документи — усе ті самі. Колишніми залишаються і порушення. Тільки тепер уже нові судді виноситимуть своє рішення. Ірина Нікіфорова зізнається: за умови, що справу розглядатимуть об’єктивно, вони на 100 відсотків упевнені у своїй перемозі. Головне, щоб озвучену умову було виконано.