Мешканець Запоріжжя Руслан Ж. у суді довів, що держмито, яке платимо за оформлення паспорта для виїзду за кордон, містить у собі всі необхідні платежі, пов’язані з виготовленням і заповненням цього документа.
А історія така. Руслан Ж. намагався одержати закордонний паспорт. Для його оформлення він подав необхідні документи й оплатив держмито в розмірі 170 гривень. При поданні документів в одному з паспортних столів м. Запоріжжя від нього вимагали також оплатити 87,15 грн. за послуги Державної міграційної служби з оформлення і видачі паспорта та 120 грн. — за бланк паспорта. Оплатити ці послуги Руслан відмовився, пославшись на те, що згідно із Законом України «Про порядок виїзду з України й в’їзду в Україну громадян України» і Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасової затримки і вилучення (затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 231 від 31 березня 1995 року) такі платежі не передбачені.
Слід зазначити, що платежі за різні послуги при оформленні закордонного паспорта доходять до 600 гривень.
Не погодившись із відмовою видати паспорт, Руслан оскаржив це рішення у суді. Суд першої інстанції не задовольнив його позов, натомість суд апеляційної інстанції визнав порушення прав запорожця і зобов’язав чиновників оформити паспорт за 170 гривень держмита, без будь-яких інших платежів (з постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду за цією справою можна ознайомитися на сайті golos. com. ua — розміщене поруч із цією статтею).
Прецедент створено, але в нас у країні судове рішення не є джерелом права, а тому застосовуватимуть його тільки щодо конкретної особи. Для того щоб захистити себе від незаконних поборів з боку чиновників, потрібно бути готовим іти до суду. А ви готові?