Як повідомила прес-служба прокуратури Миколаївської області, профілактика, розкриття та розслідування умисних убивств і тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть, стали темою спільного засідання колегій Прокуратури Миколаївської області та УМВС України в Миколаївській області.

За словами прокурора області Володимира Гальцова, незважаючи на заходи, що їх торік вживали правоохоронні органи для уповільнення зростання злочинності, ситуація у регіоні залишається напруженою. Так, у 2012 році в області на чверть збільшилась кількість умисних убивств, розкрито тільки одне. Із убивств попередніх років розкрито лише п’ять.

Окремо доповідач наголосив на громадській безпеці. Досить часто тяжкі злочини (на кшталт убивства студентки в парку в Ленінському районі міста Миколаєва) відбуваються там, де відсутній контроль за громадським порядком. Володимир Гальцов звернув увагу на доцільність ширшого застосування технічних засобів — камер відеоспостереження у велелюдних місцях. Перегляд відеозаписів може бути важливим фактором при розкритті злочинів.

В обласному центрі уже встановлено 30 відеокамер, та їх потрібно значно більше.

 Що стосується обладнання у міських парках і скверах ще 30, правоохоронці направили клопотання на ім’я миколаївського міського голови.

Прокурор нагадав присутнім, що існує дві групи осіб, схильних до скоєння злочинів, насамперед вбивств. Це громадяни, які зловживають алкоголем та ведуть асоціальний спосіб життя, а також особи, котрі повернулися з місць позбавлення волі. Тому більше уваги потрібно приділяти профілактиці правопорушень.

Начальник УМВС України в Миколаївській області Валентин Парсенюк назвав минулий рік складним для правоохоронних органів країни, зважаючи на такі події, як Євро-2012, вибори до Верховної Ради України, введення нового КПК, низка резонансних злочинів (яких, за його словами, торік на Миколаївщині було розкрито 146, а також більше вдалося розкрити  квартирних крадіжок, вимагань, фактів незаконного заволодіння автотранспортом). Для підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності єдиним рішенням спільних колегій було визначено конкретні заходи.

Миколаївська область.