Погоджувальна рада
На першому засіданні погоджувальної ради голови парламентських комітетів і лідери фракцій мудрували над планом подальших дій — порядком денним першої сесії, календарним планом і першочерговими законопроектами.
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман одним із найважливіших питань, які законотворці мають вирішити у стислі терміни, назвав ухвалення закону про державний бюджет України на 2015 рік. Водночас глава парламенту наголосив, що дуже важливо, щоб держбюджет на наступний рік було прийнято не на старій податковій основі, а на новій, враховуючи децентралізацію.
Для цього потрібно внести зміни до Бюджетного і Податкового кодексів. В. Гройсман заявив, що держбюджет-2015 має бути прийнято парламентом до 26 грудня. Голова Верховної Ради закликав комітети «мобілізуватися» на всі 100 відсотків і після погоджувальної ради продовжити роботу над формуванням порядку денного сесії.
Голова Верховної Ради запропонував у вівторок провести лише ранкове пленарне засідання, у другій половині дня та упродовж середи працювати у комітетах із тим, щоб у четвер парламент зміг затвердити порядок денний сесії.
Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко також підкреслив, що головним завданням парламенту на грудень є прийняття «бюджету реформ». Водночас парламентарій зазначив: важливо, щоб уряд подав до парламенту не зміни до Податкового кодексу, а новий кодекс. «Ми хотіли би бачити комплексний підхід, реально реформістський Податковий кодекс», — сказав Ю. Луценко.
Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко запропонував повернутися до прийняття закону про опозицію, щоб знову не сталося порушення квотного принципу, як при розподілі керівних посад у парламентських комітетах. Опозиційний блок також наполягав заслухати у парламенті інформацію про ситуацію в енергетичному секторі, яка, на думку депутатів, загрожує техногенною катастрофою у країні — щоб представник уряду прозвітував про підготовку до зими та проходження пікового режиму опалювального сезону.
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко висловив думку, що парламент має відреагувати на захват ОДА і облради у Вінниці, що, на його думку, «використовується на користь ворога». О. Ляшко заявив, що голова Вінницької ОДА та начальник вінницької міліції, які, за його словами, «змовилися із регіоналами», мають бути звільнені з посад. Фракція Радикальної партії також запропонувала внести зміни до постанови про призначення голів та заступників голів комітетів, щоб відкликати всіх фігурантів голосування за закони 16 січня із керівних посад у комітетах. І вже цього тижня розпочати процедуру розгляду питання про зняття депутатської недоторканності та прийняття нового закону про вибори народних депутатів за пропорційною основою за відкритими партійними списками.
Олександр Турчинов («Народний фронт») висловив переконання, що на цьому пленарному тижні має відбутися розгляд Програми дій уряду, без чого неможливо розпочати бюджетний процес. Фракція також наполягає на ухваленні закону про скасування позаблокового статусу України.
Олег Березюк («Самопоміч») підтримав думку, що бюджетний процес має бути максимально прозорим. При цьому зауважив, що нині лунає багато спекулятивних заяв щодо тих чи інших пропозицій уряду про внесення податкових змін. Тому, на думку депутата, лише відкритістю можна зупинити всі спекуляції, а парламентарії мають чітко знати, які зміни будуть внесені до податкового законодавства.
Андрій Кожем’якін («Батьківщина») запропонував делегувати до Вінниці групу народних депутатів — по одному від кожної фракції, що входить до коаліції. Парламентарій наголосив, що новообрана Верховна Рада разом із Президентом та урядом має розпочати швидкі кардинальні реформи, але розпочати має з себе. Тому фракція наполягає на розгляді законопроекту про скасування недоторканності й напрацюванні єдиного узгодженого проекту закону. А. Кожем’якін також закликав парламент рішучіше долучитися до вирішення питання про звільнення народного депутата України Надії Савченко, котра перебуває у російському полоні.
Євгеній Гєллєр (депутатська група «Економічний розвиток») запропонував заслухати у парламенті інформацію міністра фінансів і голову НБУ щодо ситуації на валютному та банківському ринках і прогнозу курсу долара на наступний рік. До того ж він наголосив на потребі напрацювати зміни до Податкового кодексу перед розглядом і ухваленням держбюджету на наступний рік.
Присутній на погоджувальній раді віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко поінформував, що цього тижня уряд внесе до парламенту зміни до Бюджетного і Податкового кодексів та до закону про єдиний соціальний внесок. За словами віце-прем’єра, Програма уряду буде внесена до парламенту у вівторок, у середу комітети матимуть змогу над нею попрацювати, а в четвер Програма уряду може бути винесена на розгляд сесійної зали. Після затвердження документа, наголосив В. Кириленко, Кабмін розпочне підготовку бюджету. Урядовець запевнив також, що уряд готовий дотриматися швидкого темпу підготовки бюджету.
Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради зазначив, що парламент, проголосувавши за створення комітетів, зробив абсолютно правильний крок. «Немає чого критикувати, треба працювати», — сказав В. Гройсман, водночас нагадавши, що ніхто не забороняв вносити зміни до вже проголосованого рішення, якщо на це буде політична воля парламенту.
Глава парламенту закликав депутатів виробити чітке бачення конституційного процесу і якомога швидше розглянути питання про скасування недоторканності. «Треба починати з себе, з парламенту», — сказав він. В. Гройсман також нагадав керівникам фракцій і груп про неухильне дотримання норми закону про особисте голосування і пообіцяв оприлюднювати дані про тих депутатів, які порушують цю конституційну норму.
Голова Верховної Ради підкреслив, що у кожному комітеті мають бути створені умови для якомога ширшого обговорення всіх законодавчих ініціатив і що немає жодних перешкод для того, аби парламентські комітети працювали у відкритому режимі. В. Гройсман пообіцяв, що найближчим часом у парламенті буде запроваджено електронний документообіг, онлайн-трансляції засідань комітетів та інші організаційно-технічні питання.
Водночас глава парламенту закликав парламентаріїв не квапитися із висновками щодо подій у Вінниці. «Це все має отримати як суспільну оцінку вінничан, так і правоохоронних органів, для того, щоб кожен, хто порушив закон, поніс відповідальність, — підкреслив В. Гройсман. — Маємо все зробити для того, щоб подібних провокацій не допускати у жодному куточку країни». Голова Верховної Ради підтримав пропозицію утворити робочу групу за участю депутатів, яка виїхала б до Вінниці.
Під час погоджувальної ради пролунало багато абсолютно нових і навіть вельми оригінальних пропозицій. Зокрема, провести за участю Кабміну та профільних міністерств «антиаварійне тренування», обладнати турнікети при вході до парламенту, започаткувати голосування за відбитками пальців, проводити в онлайн-режимі трансляцію засідань парламентських комітетів та засідань уряду, оприлюднювати на сайтах комітетів стенограми їх засідань, звернутися до Конгресу США із заявою щодо надання Україні статусу військового союзника. А основним лейтмотивом більшості виступів депутатів було те, що формування нового бюджету має бути чітким та прозорим. І що людям треба казати чесно, що відбувається у країні, що очікуватиме їх узимку, чи будуть вони із світлом та теплом, із зарплатами та пенсіями.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:
— У подальшому маємо неухильно дотримуватися Регламенту роботи Верховної Ради. Це означає, що законотворчий процес повинен відбуватися виключно із додержанням статей Регламенту. Не пізніше як до 26 грудня прийняти бюджет і не забути, що до 1 січня мають бути прийняті й місцеві бюджети.
Олег Ляшко, Юрій Луценко.
Віктор Галасюк, Микола Мартиненко, Григорій Немиря.