Якщо Верховна Рада не скасує зміни до Податкового кодексу про запровадження електронного адміністрування податку на додану вартість.

Увесь бізнес чекає 2015 року зі страхом, оскільки з 1 січня мають набути чинності зміни до Податкового кодексу, які передбачають запровадження електронного адміністрування податку на додану вартість. «На сьогодні експерти підрахували, що збитки, яких може зазнати бізнес, оцінюються у 70 мільярдів гривень, з яких 50 мільярдів — це втрати за податковим кредитом податку на ПДВ», — про це під час учорашньої прес-конференції в інформагентстві «Інтерфакс-Україна» заявила керівний партнер правової групи «Побережнюк і партнери» Лариса Побережнюк. «Це наріжний камінь тих проблем, які можуть виникнути внаслідок набуття з 1 січня 2015 року чинності змін до Податкового кодексу», — сказала вона та додала: основний момент, який турбує бізнес, це те, що коли під час продажу товарів чи послуг сума ПДВ перевищуватиме суму податкового кредиту, то платник має внести необхідні кошти на відкритий у Державній казначейській службі рахунок. Тобто, якщо раніше бізнес платив ПДВ по завершенні звітного періоду, то тепер треба буде одразу внести кошти на рахунок, які буде списано аж під час настання дати сплати податку. А це означає, що підприємці муситимуть вилучати з обороту значні кошти, які буде заморожено на казначейському рахунку.
Однак і це ще не вся біда, бо за змінами до Податкового кодексу з 1 січня підприємцям не буде зараховуватися весь податковий кредит, який був сформований компаніями до цього періоду. За словами ще одного учасника прес-конференції на тему «Податковий кредит: подарунок державі, або Як Україна провадить боротьбу з корупцією», фінансового директора SvіtLand Development Алекса Сутовського, тільки київське відділення його компанії має 85 мільйонів гривень податкового кредиту, які з 1 січня 2015 року фактично зникнуть. «Коли тільки було прийнято ці зміни до Податкового кодексу, ми, чесно кажучи, думали, що тут має місце технічна помилка, яку буде виправлено. Згодом нас справді запевняли, що до кінця 2014 року буде розроблено відповідний механізм і компанія нічого не втратить, але за три тижні до початку року нам уже зрозуміло, що це було зроблено свідомо, з метою забрати у бізнесу існуючі податкові кредити», — сказав він та назвав «миттєву конфіскацію всього накопиченого ПДВ» неприйнятною. Зрозуміло, що іноземні інвестори не збираються з цим миритися та якщо цей закон не буде змінено чи скасовано, звернуться до суду. «Якщо цей закон набуде чинності, то ми за допомогою 45 парламентаріїв ініціюватимемо звернення до Конституційного Суду, а якщо цю проблему не вдасться вирішити всередині країни, то ми подамося до Європейського Суду», — попередив А. Сутовський.
Однак поки що є велика ймовірність, що це питання врегулює Верховна Рада, оскільки певні народні депутати, котрі представляють усі фракції коаліції, вже подали на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування електронного адміністрування податку на додану вартість. Щоправда, як зазначила під час прес-конференції один з його авторів, народний депутат Оксана Продан (Блок Петра Порошенка), поки що ні Міністерство фінансів, ні Державна фіскальна служба не горять бажанням скасовувати цей закон.
«Насправді ми не проти системи електронного адміністрування податку — вона має впроваджуватися, але цей закон не скасував паперової звітності й вона продовжує існувати», — сказала вона та припустила, що насправді метою цих змін було не електронне адміністрування, а пошук додаткових коштів. «Це для бізнесу збитки, а для держави це надходження, тому, на жаль, ми бачимо, що уряд і далі більше думає як забрати, аніж як віддати те, що винна держава. А податковий кредит — це визначені законом зобов’язання держави перед бізнесом, який сплачує податки», — наголосила О. Продан та нагадала, що зобов’язання про врегулювання цього питання включено до Коаліційної угоди. «Саме на виконання Коаліційної угоди ми внесли законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування електронного адміністрування податку на додану вартість (реєстр. №1141), який має величезний шанс на ухвалення, оскільки під ним підписалися представники усіх фракцій, які входять до коаліції», — наголосила народний депутат. А згадавши, що одним із задекларованих завдань цього закону є ліквідація так званих податкових ям, О. Продан зауважила, що вони тому й називаються податковими, що без участі податківців жодна «податкова яма» не зможе проіснувати довше декількох операцій. «Ми не маємо права вбивати бізнес тільки тому, що держава не здатна проконтролювати саму себе», — підкреслила народний депутат.
Довідково
Метою Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України» (від 31.07.2014 року) називалося запровадження системного підходу до контролю за нарахуванням, сплатою та відшкодуванням податку на додану вартість, що мало призвести до ліквідації так званих податкових ям і незаконних схем ухиляння від сплати податків та збільшити надходження ПДВ до бюджету.
Однак підприємці зазначають, що запропонований механізм сплати ПДВ в системі електронного адміністрування (через ПДВ рахунки) призведе до постійного відволікання обігових коштів, що в умовах економічної нестабільності може призвести до їх банкрутства. А можливий збій у системі може дестабілізувати роботу підприємств та призвести до безпідставного застосування штрафних санкцій.