Учора Президент України Віктор Янукович з нагоди третьої річниці перебування на посаді глави держави взяв участь у телепроекті «Діалог з країною». Президент у прямому ефірі впродовж чотирьох годин відповідав на запитання громадян під час включень із різних куточків України, що транслювалося на всіх загальнонаціональних теле- та радіоканалах.

  

Кожен бажаючий мав змогу поставити особисте запитання главі держави. До урядового кол-центру зателефонували понад дві з половиною тисяч українців. На першому місці серед запитань були проблеми пенсійного забезпечення, соціального захисту, правосуддя та комунального господарства. Під час включень із регіонів люди також порушували питання створення нових робочих місць, запровадження страхової медицини, фінансування перинатальних центрів, переходу на контрактну армію, забезпечення житлом, посилення власного видобутку газу, економії енергетичних ресурсів та інші. Після кожного звернення глава держави давав відповідні доручення керівникам центральних та місцевих органів влади.

Як вижити за 906 гривень?

Діалог був відвертим. «Як можна вижити в Україні з пенсією в 906 гривень, пропрацювавши все життя?» — запитала в Президента пенсіонерка. Віктор Янукович дав доручення насамперед розібратися, чи законно цій жінці призначено таку малу пенсію, і з’ясувати, якої соціальної допомоги вона потребує. І наголосив на важливості постійного підвищення соціальних стандартів, зростання заробітних плат та створення нових робочих місць.

«Наші люди заслуговують на те, щоб усі соціальні стандарти постійно зростали. І ми над цим питанням працюємо, — запевнив глава держави. — У 2012 році ми підняли заробітні плати й пенсії приблизно на 15%. Якщо ми кожен рік будемо піднімати на 15% соціальні стандарти, ми матиме успіх».

Ціна на газ не зростатиме

В. Янукович висловився за оптимальне використання вітчизняної газотранспортної системи та передачу її в оренду. «Таким чином, щоб орендної плати вистачало на утримання цієї ГТС, щоб розділити відповідальність по утриманню цієї ГТС. І, безумовно, отримати гарантії прокачування відповідних обсягів газу», — сказав Президент. За його словами, всі деталі такої угоди повинні бути чітко виписані. Глава держави сподівається, що таке рішення буде прийнято у першому півріччі нинішнього року.

Президент також висловився за продовження роботи над диверсифікацією джерел постачання енергоносіїв і, зокрема, газу. Адже нині Україна платить найвищу у світі ціну за газ — близько 530 доларів США за тисячу кубометрів. Хоча наша держава з року в рік скорочує обсяги споживання газу — з 41 мільярда кубометрів до майже 20. Водночас зростає видобуток власного газу. Незабаром розпочнеться будівництво трьох заводів з виробництва синтетичного газу — переробки вугілля на газ. Окрім того, знайдено шляхи постачання газу з інших країн.

Водночас глава держави висловив сподівання, що Україні вдасться знайти компромісне рішення з Росією щодо зниження ціни на газ, який постачається з Росії. «Україні та Росії реально відновити нормальні відносини в газовій сфері», — переконаний В. Янукович.

Ще одна обіцянка від Президента — підвищення цін на газ не буде. «Ціну на газ ми ні для населення, ні для промисловості підвищувати не будемо. Сьогодні наше населення платить, я б сказав так, реальні ціни, які склалися на нашому ринку», — зазначив він.

«Євро-2020» може пройти і в нас

Україна подаватиме до УЄФА заявку для проведення Євро-2020 в одному з міст України, щоб використати спортивну інфраструктуру, побудовану до Євро-2012, — заявив Президент України Віктор Янукович. Як відомо, фінальна стадія Євро-2020 пройде в 13 містах по всій Європі. В Україні на проведення матчів Євро-2020 претендують Київ і Донецьк.

В. Янукович також запропонував провести Олімпіаду-2022 у Словаччині, Польщі та Україні, об’єднавши зусилля трьох країн Карпатського регіону.

Медична реформа невідворотна

Після запитань щодо медичної реформи, зокрема роботи служби «швидкої допомоги», глава держави наголосив на потребі впроваджувати страхову медицину, що дасть змогу поліпшити якість медичних послуг та підвищити рівень заробітних плат медиків. «Треба кардинально змінювати ситуацію в медичній галузі й переходити на страхову систему медичну, і ми будемо це робити», — сказав В. Янукович. На переконання Президента, медична реформа має здійснюватися поетапно, як це і відбувається нині. Зокрема, розпочато з відкриття нових перинатальних центрів, в яких створюються належні умови для допомоги майбутнім матерям, породіллям та новонародженим. Торік було відкрито вісім перинатальних центрів. Серед перших кроків і вдосконалення системи надання екстреної медичної допомоги. Планку піднято високо — за новими стандартами «швидка» має прибути на виклик у місті за 10 хвилин, у сільській місцевості — за 20 хвилин. Це, звісно, умовний орієнтир, але до якого треба прагнути, відзначив Президент. Торік було придбано близько 300 нових автомобілів «швидкої», що теж сприятиме поліпшенню якості надання невідкладної медичної допомоги. В. Янукович також пообіцяв, що цьогоріч відбудеться зростання заробітної плати працівникам бюджетної сфери, в тому числі й медикам.

Забезпечать житлом

Під час телемосту з будинком сімейного типу на Львівщині, де виховується 10 прийомних дітей, порушили питання про забезпечення житлом. Адже після повноліття сиротам жити нема де. Президент запевнив, що найближчим часом буде започатковано програму щодо забезпечення дітей-сиріт житлом після досягнення 18 років.

«Ця програма обов’язково найближчим часом буде започаткована і окремим рядком увійде до бюджету. Ми встановимо такий облік у державі, де кожна дитина-сирота, яка досягла 18 років, уже матиме право на отримання житла», — пообіцяв В. Янукович. А в тому випадку, якщо прийомні батьки самотужки створюватимуть усі необхідні умови для дітей, держава надасть компенсацію.

Не говорити, а робити

Перед початком телепроекту Президентові повідомили, що Верховну Раду розблоковано. В. Янукович назвав цю новину «радісною і дуже важливою для розвитку країни».

Відповідаючи на запитання про ставлення до опозиції, глава держави зауважив, що в розвинених країнах світу немає такої екстремістської політики з боку опозиції.

«Такого немає в тому суспільстві, до якого ми прагнемо, — сказав В. Янукович. — Я нормально ставлюся до всіх, і до опозиції, але нам треба думати про людей. Не може парламент не працювати. Коли є криза, треба мати такі механізми, щоб швидко реагувати. Нехай змагаються сьогодні політики, хто не скаже популістські речі, а хто краще зробить для людей. Така дискусія сьогодні є актуальною».

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).