Центр поштового зв’язку №8 у місті Новояворівську Львівської дирекції «Укрпошти» за рівнем рентабельності минулого року посів друге місце, а за всіма показниками серед сільських центрів області — третє. Це нині один із кращих центрів поштового зв’язку, який обслуговує жителів трьох прикордонних районів — Яворівського, Городоцького та Мостиського.

Звідси до кордону з Євросоюзом рукою подати — якихось десять кілометрів.

Офісне приміщення ЦПЗ розташоване поряд із міською радою та будинком культури «Кристал». Це центр міста хіміків Новояворівська, тож на пошті завжди багатолюдно, і за низкою послуг листоноші дають фору своїм конкурентам.

Незважаючи на позитивні тенденції, розмова про те, як спрацювали поштові відділення торік, виявилась доволі критичною.

Начальник ЦПЗ №8 Петро Шипка почав підбиття підсумків із позитивних результатів. Друге місце за рентабельністю. Перше — за кількістю проданих квитків на поїзди. Перше — за надані послуги «Фотопоштою». Доходи поштовиків зросли на 115,6 відсотка.

Але далі повели розмову про те, як в умовах ринку залучати нових клієнтів і створювати максимальний комфорт.

Якщо поцікавитися в жителів Яворівського району, чому серед інших операторів надання послуг вони віддають перевагу пошті, то найкраще, мабуть, відповіли в місті Немирові. Як образно висловилася одна з місцевих пенсіонерок, люди старшого віку інколи готові по кілька разів бігати на пошту і кожну квитанцію приносити окремо, бо тут їх радо й щиро приймають. У сільській місцевості працівники пошти — єдині представники державних установ, які по кілька разів на тиждень обходять усі населені пункти.

Соціологічні дослідження, проведені напередодні виборів у сільських районах, показали, що найбільший авторитет серед населення мають священики, директори шкіл, сільські голови та листоноші.

І більшість показників, які наводив Петро Шипка в розмові з колегами, залежать від авторитету працівників поштового зв’язку, їхнього бажання працювати з людьми.

Петро Іванович не чекає, коли запросять до влади і поцікавляться, як у нинішніх умовах виживає пошта? Як депутат Яворівської районної ради він виступив з ініціативою розглянути питання поштового зв’язку на сесії райради. Перед тим розповів головам сільських рад, які нові послуги можуть надавати поштові відділення, попросив висловити критичні зауваження.

За кілька днів начальнику ЦПЗ зателефонували майже третина сільських голів Яворівщини. Виявляється, багато які з них були здивовані, що на пошті можна заплатити не тільки земельний податок, а й оплатити послуги за Інтернет, телефон, поповнити мобільний.

Розмова на березневій сесії Яворівської ради обіцяє бути цікава, як це сталося в листопаді минулого року в Мостиській.

Стосунки з місцевою владою, м’яко кажучи, були не найкращі. Але діалог на сесії Мостиської районної ради Петра Шипки з депутатами розставив усе на свої місця. Вони стали партнерами, бо роблять спільну справу — зменшують штучні бар’єри і створюють максимальні зручності для жителів.

У Мостиському районі своя специфіка. Більшість відділень поштового зв’язку — збиткові. Мінуси перекривають саме завдяки Яворівському району.

— Багато залежить, де розташовані центральні поштові відділення, — розповідає Петро Шипка. — Якщо в центрі, як у Новояворівську та Яворові, то приплив клієнтів постійно збільшується. У Городку та Мостискій приміщення на околиці. Та все залежить від авторитету й професіоналізму наших працівників. Якщо йдемо до людей, тоді є і рух назустріч. Для чого людям витрачати десятки зайвих гривень, їздити півдня до райцентру, якщо більшість послуг можна отримати на пошті.

Торік за кількістю передплатників газети «Голос України» ЦПЗ №8 став лідером у Львівській області. До трійки найкращих також потрапили ЦПЗ №6 в Буську (колишній начальник Ольга Вах) та №2 у Самборі (начальник Григорій Звір).

На зборах колективу власкор «Голосу України» подякував листоношам за їхню увагу до парламентської газети.

 

Львівська область.

Фото автора.

Начальник ЦПЗ №8 у Новояворівську Петро Шипка під час діалогу з трудовим колективом (праворуч).