Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» — найбільша дитяча лікарня України, найкращий заклад у кадровому та технічному забезпеченні нашої держави. Щороку тут проводиться близько семи тисяч найскладніших операцій. На стаціонарі лікуються до 18 тисяч дітей, близько 20 тисяч отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті лікарні. Та, на жаль, це не впливає на те, щоб заклад отримував належне фінансування. Головною рушійною силою у здобутті коштів на порятунок онкохворих дітей була і є Опікунська рада онкогематології та трансплантації кісткового мозку, яка віднедавна стала Опікунською радою всієї лікарні «Охматдит». Про це та інше в інтерв’ю з членом Опікунської ради, народним депутатом України Валерієм ДУБІЛЕМ (на знімку).

— З 2009 року ви входите до складу Опікунської ради онкогематології та трансплантації кісткового мозку. Розкажіть, будь ласка, про цей орган.

— Опікунська рада Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку — це волонтерський орган, який 2 січня цього року реорганізовано в Опікунську раду всієї лікарні «Охматдит».

Ми залучаємо благодійну допомогу та надаємо благодійникам рекомендації щодо закупівлі для лікарні нового обладнання, реагентів, ліків тощо.

Цей волонтерський орган вирішує надскладні матеріальні питання. Переконаний, ця Опікунська рада має стати взірцем для волонтерського руху в нашій державі, який з кожним роком дедалі більше розвивається.

— Серед членів опікунської ради ви єдиний депутат. Чи допомагає вам цей статус у підтримці лікарні «Охматдит» та у вирішенні нагальних проблем галузі охорони здоров’я загалом?

— Звісно, допомагає. Вдячний моїм колегам по Комітету Верховної Ради з питань бюджету за погодження перерозподілу деяких видатків та передачу бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на 2012 рік для будівництва «Охматдиту». А це 180 мільйонів гривень. Прикро, що, попри погодження, лікарня так і не отримала ці кошти до кінця бюджетного року.

Тепер мій головний обов’язок — допомогти «Охматдиту» отримати цьогоріч з державного бюджету належні кошти на будівництво лікарні.

Що стосується моєї участі як заступника голови парламентського Комітету з питань бюджету в питаннях галузі охорони здоров’я загалом, то ми разом із народними депутатами від опозиції Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я відпрацьовуємо шляхи співпраці, зокрема щодо спільних дій із збільшення державних видатків на цю галузь.

За мого співавторства вже зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо скорочення державних витрат споживання та збільшення соціальних виплат) (реєстр. №2125). Якщо його буде прийнято, то видатки МОЗ збільшаться на 19,1 відсотка. Насамперед, ідеться про збільшення фінансування програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

— Які ще, крім зазначених вами змін до держбюджету, актуальні законотворчі ініціативи у сфері медицини?

— Наразі врай потрібним є проект закону про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», який зареєстрували мої колеги від опозиції (реєстр. №2196. — Авт.).

Нагадаю, що у липні 2012 року Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон України №5038-VІ. Зауважу, що депутатська фракція «БЮТ-Батьківщина» не голосувала за нього. Цей закон передбачає з 1 березня 2013 року ввезення медичних препаратів іноземного виробництва лише за наявності ліцензії на імпорт лікарських засобів.

Така ситуація призведе до того, що офіційне ввезення ліків іноземного виробництва на територію України з 1 березня цього року буде заблоковано, а життя і здоров’я важко хворих громадян поставлено під загрозу.

Наприклад, через те, що в Україні немає аналогів, медичні препарати іноземного виробництва використовуються при лікуванні онкологічно/онкогематологічно хворих дітей у 97 відсотках, при лікуванні таких захворювань у дорослих — 80, при гемофілії, метаболізмі — понад 90, ВІЛ-інфекції, СНІДі, гепатиті, туберкульозі — 97, діабеті, пульмонології, зокрема астмі, — 100, при застосуванні анестезії в хірургії — 97 відсотках тощо.

Зважаючи, що йдеться про врятування людського життя, здоров’я наших громадян, потрібно терміново припинити чинність цього закону. Тож законопроект №2196, який подали нещодавно мої колеги, має стати першим законом, за який Верховна Рада має проголосувати персонально (поіменно).

ЦИФРА

Торік Опікунська рада залучила 12 мільйонів 700 тисяч гривень на медичні препарати і реактиви. Додатково через інтернет-ресурс було зібрано 895 тисяч гривень. За ці кошти придбано медичне обладнання, подарунки для важко хворих дітей тощо. Чотирнадцять діток, завдяки Опікунській раді, лікувалися за кордоном. А це приблизно 2 мільйони 200 тисяч доларів США (понад 18 мільйонів гривень), тоді як держава спромоглась профінансувати в 2012 році лікування за кордоном дорослих і дітей разом лише на 14 мільйонів гривень.