Роботу Верховної Ради досі заблоковано. Депутати з опозиційних фракцій і надалі тримають в облозі парламентську трибуну й президію. Щодня тривають перемовини лідерів фракцій із Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком, однак — безрезультатно. На словах начебто всі налаштовані на пошук компромісу, проте щодня різні політичні табори висувають дедалі нові вимоги та звинувачують одне одного у небажанні порозумітися. Принципово досягнуто лише однієї домовленості — про ухвалення змін до Регламенту, які унеможливили б кнопкодавство і гарантували б особисте голосування депутатів. Учора Партія регіонів внесла ще й законопроект про позбавлення мандатів депутатів-прогульників. Однак опозиція хоче ще більше гарантій.

Зранку на свої робочі місця до сесійної зали прийшли і депутати з парламентської більшості. Як казали в кулуарах, — із бадьорим робочим настроєм. Однак попрацювати їм знову не вдалося. На парламентській трибуні опозиціонери збирали підписи під Заявою Верховної Ради щодо євроінтеграції, яку мають намір передати до Євросоюзу напередодні саміту «Україна — ЄС», який має відбутися 25 лютого. Під заявою, зі слів опозиційних депутатів, уже зібрано 155 підписів. Провладним депутатам це, звісно, не сподобалося. Вони вважають, що така заява не матиме жодної юридичної сили і юридичних наслідків.

Зайшов до сесійної зали на декілька хвилин і глава парламенту Володимир Рибак, сказавши, що йому набридло розмовляти лише з лідерами фракцій і він хоче поспілкуватися з «простими депутатами». Але за півгодини «більшовики» почали залишати сесійну залу, бо парламент не розблоковано.
У перемовинах у кабінеті Голови Верховної Ради, окрім лідерів фракцій, також беруть участь перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов і секретар РНБО Андрій Клюєв. Це не подобається опозиції, яка вважає присутність високопосадовців «рукою Банкової».
Коли на перемовинах дві сторони начебто досягли принципової домовленості щодо змін до Регламенту, опозиція почала висувати нові вимоги. «Рухаємося такими малими кроками, якими, здавалося б, і рухатися неможливо», — так охарактеризував хід перемовин лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Низку вимог висунув лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко. Однак регіонали вважають їх «гротескними». Скажімо, «УДАР» запропонував, щоб реєстрація народних депутатів відбувалася за присутності лічильної комісії та перед телекамерами. А якщо виявиться, що хтось із депутатів проголосував чужою карткою, цей закон мають переголосовувати знову і знову.
Регіонали вважають, що за такого підходу, в парламенті можна буде голосувати «вічно». Бо якщо певний законопроект не буде вигідний якійсь фракції, вона сама може зумисно допускати порушення під час голосування, щоб закон не було прийнято.
Щоб рухатися далі, Партія регіонів запропонувала законопроект про позбавлення депутатів мандата за пропуск без поважних причин трьох пленарних засідань на місяць. Відповідний законопроект розробив О. Єфремов. У ньому передбачається: якщо народний депутат упродовж трьох пленарних засідань на місяць не був присутній на роботі, тоді Голова Верховної Ради або 226 обранців матимуть право подати в суд на нього, а Вищий адміністративний суд України може позбавити парламентарія мандата. «Фактично — це норма Кодексу законів про працю, коли людина не ходить на роботу, у начальника з’являється право звільнити його з роботи», — пояснив законодавчу ініціативу О. Єфремов. Водночас серед депутатів-юристів уже виникла суперечка, чи не може така норма бути визнана неконституційною. Однак такий вердикт може зробити лише Конституційний Суд.
Опозиція не вірить у щирість намірів представників влади, і звинувачує її у зацікавленості в блокуванні роботи парламенту. Лідери трьох опозиційних фракцій «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» — Арсеній Яценюк, Віталій Кличко і Олег Тягнибок — на брифінгу заявили, що парламентська більшість не хоче особистого голосування і не готова йти на компроміси.
За словами Олега Тягнибока, позиція представників влади на перемовинах уже стала не такою жорсткою і категоричною, як напередодні. «Але вони далі крутять-вертять, відчуття таке, що не хочуть шукати можливостей, щоб Верховна Рада запрацювала», — сказав лідер «Свободи». Він також повідомив, що підписав розпорядження про розгортання виборчих штабів із підготовки до дочасних парламентських виборів.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк продемонстрував журналістам пояснювальну записку до законопроекту «Про втрату депутатського мандата», внесеного депутатами з Партії регіонів, відповідно до якого пропонується надати право Вищому адміністративному суду позбавляти мандатів обранців-прогульників. Однак і до цього законопроекту в Яценюка ставлення скептичне, бо він вважає, що влада вже зараз «може дати вказівку ВАСУ позбавити всіх депутатів від опозиції мандатів».
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що опозиція налаштована в будь-який спосіб змусити Партію регіонів і комуністів голосувати особисто. Але більшість, на його думку, шукає будь-які причини, аби не погоджуватися на це.
«Ключова причина того, що наша зустріч вкотре закінчилася нічим, — небажання провладних депутатів голосувати особисто і нездатність керівництва фракції регіоналів збирати усіх своїх депутатів на роботі щодня», — зазначив Кличко.
Депутат-регіонал Володимир Олійник нагадав, що 30-денний строк спливає 5 березня, і саме тоді Президент України Віктор Янукович отримає право розпустити парламент (згідно з Конституцією, якщо засідання Верховної Ради не можуть розпочатися упродовж 30 днів, Президент має право розпустити парламент і призначити дочасні вибори). Ще з ранку В. Олійник спрогнозував, що розблокування трибуни поки що не буде. «Ми йдемо додому, а вони нехай блокують, і тому не виключаємо, що ми підемо на перевибори», — заявив депутат.
Однак Олександр Єфремов запевнив, що Президент не розглядає можливості розпуску парламенту та перевиборів. На запитання журналістів щодо позиції Віктора Януковича лідер фракції Партії регіонів відповів: «Президент поки що навіть не думає у цьому напрямі».
Опозиція заявляє про свою готовність «стояти до кінця», тобто доки не буде досягнуто остаточних домовленостей щодо особистого голосування. Водночас парламентська більшість запевняє, що не застосовуватиме сили для розблокування роботи парламенту.
Сьогодні перемовини лідерів фракцій із главою парламенту В. Рибаком триватимуть.
ФАКТ
За словами О. Єфремова, 17 днів блокування парламенту коштує держбюджету майже 40 мільйонів гривень. Щодня на роботу заблокованої Верховної Ради витрачається 2 мільйони 300 тисяч гривень.
 
Віктор Жеребнюк, Юлія Льовочкіна.

Ірина Фаріон.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.