Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Віце-прем’єр-міністром, Міністром закордонних і європейських справ Королівства Бельгія, Головою Комітету Міністрів Ради Європи Дідьє Рейндерсом (на знімку).

А. Парубій привітав Бельгію з головуванням у Комітеті Міністрів Ради Європи і висловив співчуття через смерть королеви Бельгії Фабіоли.

Перший заступник глави парламенту, як повідомила прес-служба Верховної Ради, подякував пану міністру за зацікавленість із боку його країни українською тематикою. Він поінформував про ситуацію в нашій державі, наголосивши, що наша країна, по суті, перебуває у стані війни. «Ми одночасно маємо здійснювати реформи і захищати територіальну цілісність держави», — сказав 

А. Парубій, додавши, що для України важливою є чітка позиція західних партнерів щодо необхідності підтримки реформ і запровадження санкцій стосовно Російської Федерації. При цьому він наголосив, що українські військові обстоюють безпеку не тільки України, а й Європи загалом.

Сторони також обговорили питання ім-плементації Угоди про асоціацію Україна—ЄС та шляхи врегулювання ситуації на сході України.

Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомив про роботу новообраного парламенту. Він підкреслив, що Верховна Рада має на законодавчому рівні забезпечити здійснення реформ у військовій, економічній сферах та реформувати місцеве самоврядування в частині децентралізації. «Це одна з ключових реформ, які маємо здійснити, але слід зазначити, що не всі зміни відбуватимуться миттєво. Адже децентралізація передбачає внесення змін до Конституції, а це тривала процедура», — зазначив А. Парубій.

У свою чергу Д. Рейндерс заявив, що «Бельгія разом з Європейським Союзом підтримує Україну в її розвитку», і висловив зацікавленість реформами, які проводяться в нашій державі. Він заявив про готовність Бельгії співпрацювати з комітетами Верховної Ради України у частині здійснення реформ, зокрема місцевого самоврядування.

У цьому контексті Д. Рейндерс виступив з ініціативою проведення конференції щодо всіх аспектів роботи місцевого самоврядування за підтримки українського та бельгійського парламентів.

***

Цього ж дня з Віце-прем’єр-міністром, Міністром закордонних справ Королівства Бельгія Дідьє Рейндерсом зустрівся і Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Під час зустрічі було обговорено низку питань двостороннього співробітництва, насамперед між Україною та Європейським Союзом.

За словами глави уряду, перед Україною нині постали два основні виклики — «безпека та економіка». Щодо безпекової ситуації Арсеній Яценюк наголосив, що Росія зобов’язана виконати Мінську угоду. Якщо ж вона й далі продовжуватиме агресивну політику проти України і всього світу, то повинна платити за це. «У тому числі й через нові санкції, через нашу єдність, єдність країн—членів Європейського Союзу, України і Сполучених Штатів Америки», — зауважив Прем’єр-міністр після завершення зустрічі.

Ситуація в економіці, підкреслив Прем’єр-міністр, вкрай складна: «І з кожним місяцем у зв’язку з конфліктом на сході України, у зв’язку зі зруйнованою інфраструктурою, знищеними промисловими виробництвами у нас іде падіння доходів».

Арсеній Яценюк закликав членів нового парламенту ухвалити пакет економічних законів, які дадуть можливість нам вижити в 2015 році. Цей пакет, з одного боку, передбачає спрощення і зменшення оподаткування, а з другого — суттєво зменшує видатки державного бюджету і переглядає та оптимізує низку соціальних програм.

Водночас Прем’єр-міністр висловив вдячність Віце-прем’єр-міністру, Міністру закордонних справ Бельгії «за єдність всередині Європейського Союзу, за чітку і жорстку позицію з підтримки територіальної цілісності України»: «Разом з Європейським Союзом ми обов’язково побудуємо сильний проект — європейська Україна».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.