Учора, незважаючи на сніг і холод, кілька десятків представників об’єднання «Київське віче», ВО «Свобода» та комітету «Наступ» пікетували приміщення Київради на Хрещатику. Активісти, озброївшись плакатами та прапорами, вимагали повернути Гостиний двір у комунальну власність. Депутати міської ради в цей час намагалися «охолодити» запал пікетувальників, прийнявши такі рішення, які сподобаються громаді й водночас не зашкодять планам забудовника, який збирається перетворити цей історичний будинок на торговельний центр.
Поки активісти скандували гасла з вимогою повернути Гостиний двір киянам, заступник міського голови, секретар Київради Галина Герега проводила брифінг, на якому не змогла оминути тему резонансної пам’ятки містобудування. «У порядку денному є питання, яке стосується клопотання перед Кабінетом Міністрів щодо передачі до комунальної власності територіальної громади міста Києва будівлі Гостиного двору. Цей проект погоджений без застережень, він пройшов процедуру регламенту, внесений до порядку денного і буде винесений на голосування. Інші проекти рішень стосовно Гостиного двору процедурно не пройшли регламент, тому до порядку денного не вносилися», — заявила секретар Київради.
Утім, активісти Гостиного двору переконані, що історичну будівлю цей документ не врятує. Адвокат та голова громадського об’єднання «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марія Соловйова розповіла, що насамперед необхідно скасувати рішення Київради від 20 вересня 2012 року, яким «Укрреставрація» отримала в оренду на п’ять років земельну ділянку площею 1,02 гектара на Контрактовій площі, 4 для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр з гостьовою стоянкою. Такий документ справді зупинить забудовника, якого активісти звинувачують не лише у спробі перебудувати Гостиний двір під черговий торговельний центр, а й у нищенні пам’ятки через пожежу.
Депутат Київради Тетяна Меліхова вчора намагалася «з голосу» внести до порядку денного проект такого рішення. На її пропозицію голова постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури Анатолій Шевченко відреагував коротко: «Це питання справді обговорювалося на земельній комісії, але не набрало відповідної кількості голосів». Результат — до порядку денного проект рішення, який справді став би перемогою захисників Гостиного двору, не потрапив. Натомість залишився документ з ініціативою звернутися до Кабміну з проханням передати до комунальної власності будівлю Гостиного двору. Щоправда, на момент верстки номера стало відомо, що депутати не підтримали і цього рішення.
Нагадаємо, нині Гостиний двір належить Фонду держмайна України, який віддав його в оренду ПАТ «Укрреставрація». Водночас Галина Герега запевнила: якщо інші проекти рішень пройдуть усі процедурні вимоги, то на наступне пленарне засідання ці документи обов’язково внесуть до порядку денного.
Тим часом журналісти намагалися добитися від секретаря Київради відповіді на запитання: а що далі? Як діятиме столична влада, щоб повернути цей унікальний об’єкт місту і, головне, що з ним робитиме? Галина Герега відповіла на ці закиди абстрактно: «Будемо проводити круглі столи. У цій ситуації ми зобов’язані дослухатися голосу громади». Проте громаду під стінами через шумопоглинаючі вікна якраз чути не було. Позиція активістів уже дев’ять місяців залишається незмінною — припинити будівельні роботи, повернути Гостиний двір місту й організувати у ньому освітньо-культурний центр. Щоправда, за останні два тижні цей перелік доповнився ще двома пунктами: розслідувати обставини пожежі 9 лютого та знайти винних у побитті активістів 18 лютого.
Фото Дарії РЕШЕТНЯК (Укрінформ).
Пікети біля КМДА щодо ситуації навколо Гостиного двору.