Народні депутати Володимир Яворівський і Володимир Бондаренко (фракція «Батьківщина»), Марія Матіос («УДАР»), Ірина Фаріон («Свобода») та Сергій Головатий (народний депутат І—VІ скликань) презентували проект закону «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні» (реєстр. №1233).
Ініціатор створення документа Сергій Головатий зазначив, що проект визначає, як застосовуватиметься українська мова, у яких сферах і випадках, де вона є обов’язковою. Також, за його словами, для забезпечення функціонування української мови пропонується інституційний механізм, який існує в інших країнах. Це, зокрема, створення Національної комісії зі стандартів державної мови, Центру української мови, інституту Уповноваженого із захисту державної мови і її прав, мов національних меншин.
С. Головатий підкреслив, що законопроект не бореться із жодною мовою і нікому нічого не нав’язує.
Законопроект передбачає:
1) застосування української мови як мови громадянства України;
2) застосування української мови та інших мов:
а) у діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в Україні, державних і комунальних підприємств, установ та організацій, інших суб’єктів господарювання державної і комунальної форм власності;
б) в освіті та науці;
в) при наданні медичної допомоги та медичного обслуговування, юридичних послуг та правочинів;
г) у засобах масової інформації та книгодрукуванні;
г) у закладах культури, під час культурних та спортивних заходів;
д) при позначенні топонімів, у рекламі, при виготовленні вивісок і табличок;
е) у діяльності організацій та суб’єктів господарювання приватної форми власності при наданні інформації про їхні товари і послуги;
3) визначення стандартів державної мови;
4) порядок захисту державної мови, мов національних меншин, регіональних (міноритарних) мов.
 
Співавтори проекту закону «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні» Володимир Яворівський, Сергій Головатий, Марія Матіос, Оксана Сироїд (зліва направо).
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.