Микола Карапетян, який до обрання міським головою Радивилова, був успішним підприємцем, у владу, як зізнався, прийшов тому, що відчув у собі потенціал і бажання зробити своє місто охайним і затишним.

— Почав з реформування і наведення порядку в комунальних службах міста, без чіткої роботи яких неможливо було реалізувати цей задум, — розповідає міський голова Радивилова Микола Карапетян про 2002-й, коли уперше був обраний на цю посаду. — Тоді у місті було три комунальні підприємства: з благоустрою, житлово-комунальне, «Радивилівводоканал». Нині у штаті міської ради є інспектор з благоустрою — він керує робітниками, які раніше працювали на підприємстві з благоустрою. Вони теж у штаті міської ради. А ось адмінверхівка колишнього підприємства з благоустрою (керівник, бухгалтер, інженерно-технічні працівники) були вивільнені. В результаті такої реорганізації міський бюджет щороку економить понад 500 тисяч гривень при тому, що благоустрій міста від того не постраждав: як і раніше, висаджують квіти, кущі, дерева, доглядають за ними...

Роботи у цьому плані вистачає, бо в Радивилові є дендропарк, парк імені Шевченка, сквери, тобто місто влітку потопає в зелені. До толок з його благоустрою долучаються також працівники та депутати міської ради — власним прикладом спонукають городян підтримувати порядок у місті. А два міські озера — Молодіжне і Лев’ятинське — взяли під свою опіку громадські організації «Щупачок» і «Поплавок»: їх активісти самі чистять водойми, обкошують береги, стежать, аби на них не було сміття.

— На базі «Радивилівводоканалу» та ЖКП у рамках реформування комунальної галузі міста створено комунальне підприємство «Комунальник», — продовжує Микола Карапетян. — Воно перебрало на себе функції водопостачання, водовідведення, а також обслуговування багатоквартирних житлових будинків. Завдяки такій реорганізації зекономили 300 тисяч бюджетних гривень. Та й частину багатоповерхівок нині взяли під опіку об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ у місті 25). До речі, до 2011 року держава для реалізації програми створення ОСББ справно виділяла кошти. Однак останні два роки цей процес загальмувався.

— А як ви переконували людей на користь ОСББ? — цікавлюсь у Радивилівського міського голови.

— Тільки цифрами. З однієї гривні, яку мешканці багатоповерхівок сплачували за комунальні послуги, на утримання будинку залишалось лише десять копійок, — каже Микола Аракелович. — Ще один аргумент: створивши ОСББ, мешканці будинку самі вирішують, на що їм краще витрачати кошти: на ремонт даху, під’їздів, заміну труб чи інше. Звичайно, міська влада допомагає ОСББ чим може, зокрема, у виготовленні проектно-кошторисної документації на ремонт будинків, на що зазвичай витрачається багато коштів і часу. Як приклад діяльності одного з ОСББ — два відремонтовані будинки, з оновленими фасадами по вулицях Почаївській і Кременецькій.

— Оскільки левова частка міського бюджету йде на захищені статті, то економія бюджетних коштів для нас дуже актуальна, — каже Микола Карапетян. — Скажімо, тільки перехід на багатотарифні комунальні лічильники електроенергії, а також використання енергозберігаючих ламп для освітлення міста у вечірній та нічний час торік дали змогу заощадити 120 тисяч гривень. У найближчих планах — замінити ліхтарі на центральній вулиці діодними. Економимо бюджетні гривні, опалюючи міський Будинок культури сухостоєм, відходами деревообробки, іншим місцевим паливом.

Міського голову турбує розв’язання проблеми вивезення побутових відходів з приватного сектору, щоб не було стихійних сміттєзвалищ. Адже для цього у КП «Комунальник» є і техніка, і людські ресурси, а також паспортизоване сміттєзвалище. Тож комунальники роблять подвірні обходи, аби переконати всіх мешканців долучитися до організованого вивезення сміття з їхніх обійсть, тим паче що плата за це невисока — дев’ять гривень на місяць.

Міському голові Радивилова, як, зрештою, його колегам з інших міст області, болять проблеми, які створює у роботі органів місцевого самоврядування казначейство. Про це йшлося і на ІІІ форумі місцевого самоврядування області, і на засіданні асоціації міських голів, які звернулися з відповідним листом до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова. — У нас є кошти на рахунку, але казначейство стримує розрахунки з тими підприємствами, які надавали місту послуги. За минулий рік ми заборгували їм 1 мільйон 170 тисяч гривень, — бідкається міський голова Радивилова Микола Карапетян. — Тішимо себе надією, що уряд допоможе з розв’язанням цієї проблеми.

Рівненська область.

ДО РЕЧІ

Два останні роки Радивилів посідає перше місце на Рівненщині з благоустрою, санітарного стану і громадського правопорядку, а у 2010-му був третім в Україні, у 2011-му — другим.

ФАКТ

Річний бюджет Радивилова — 14,2 мільйона гривень, із них кошти спецфонду — 8,7 мільйона, загальний бюджет — 4,5 мільйона гривень.

ІЗ ДОС’Є «ГОЛОСУ УКРАЇНИ»

КАРАПЕТЯН Микола Аракелович — освіта вища, економіст, закінчив Харківський економічний інститут, третє скликання обирається міським головою Радивилова, одружений, має двох дітей та онуку.

Фото надано автором.