Харківська область має значний інвестиційний та інноваційний потенціал. Про це заявив 21 лютого на спільному засіданні колегії Харківської облдержадміністрації і Харківської регіональної ради міністр доходів і зборів України Олександр Клименко. За словами міністра, він готовий підтримувати всі починання в Харківській області, спрямовані на підвищення її інвестиційної привабливості. Зокрема, міністр зазначив, що готовий допомагати проекту харківської «Cиліконової долини» і підтримувати Харків у переговорах з ЄБРР про кредитування будівництва метро.
Як заявив Клименко, з точки зору інвестиційного потенціалу, Харківська область має унікальні конкурентні переваги: авторитетну наукову базу, кваліфіковані інженерні кадри, високотехнологічну промисловість, інноваційний підхід у виробництві наукомісткої продукції з великою доданою вартістю. Міністр відзначив високий ступінь координації науки, бізнесу й держави, в тому числі в сфері високих технологій, а також активну роботу регіональної влади з інвесторами.
За його словами, Харківська область посідає друге місце в країні за кількістю поданих патентних заявок. У 2012 р. область подала майже тисячу заявок, що становить 14% від їх загальної кількості по Україні.
Для довідки. Харківська область за підсумками 2012 року друга в рейтингу конкурентоспроможності регіонів, складеному Фондом «Ефективне управління». Перше місце в рейтингу посідає Київ (4,37 бала), Харківська область — друге (4,19), третє — Дніпропетровська (4,16), четверте — Донецька (4,14), п’яте — Київська (4,12).
— Для нас усе, що пов’язане з інвестиційною привабливістю, конкурентоспроможністю нашого регіону, стоїть на першому плані, — наголосив у своєму виступі голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.
Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко загострив увагу й на такому небезпечному явищі для держави, як корупція, назвавши її системними ризиками для нового міністерства.
— Кожен, хто відкриває власну справу, має відчути, що держава для нього помічник, а не конкурент. Ми це розуміємо, і ми будемо безапеляційні в боротьбі із цим проявом. У цьому питанні ми маємо підтримку Президента України, громадськості. Тільки за умови зниження рівня корупції можливе підвищення рівня довіри бізнесу до влади й, відповідно, активізація інвестиційної діяльності. Сьогодні уряд і міністерство готові надати професійну допомогу в будь-яких питаннях регіональної політики. Ми повинні діяти узгоджено, щоб підвищувати конкурентоспроможність регіону й держави. Харків як центр інновацій та інтелекту повинен не просто приєднатися до цього процесу, а бути основним його хедлайнером, — зазначив він.
Харків.