Держфінінспекція України повідомляє, що виявила суттєві порушення під час ремонту доріг, у результаті яких незаконно використано бюджетні кошти і завдано збитків на загальну суму 225 мільйонів 400 тисяч гривень (контроль здійснювався за другий—четвертий квартали 2010 року, 2011 рік і перше півріччя 2012 року).

Сьогодні наші дороги нагадують решето, водії платять зі своїх кишень двічі: за ремонт доріг і своїх залізних коней. Фактичним платником акцизного податку на пальне є автолюбитель (так званий дорожній акциз закладений у кожній тонні палива). Розмір цього збору постійно зростає одночасно зі підвищенням цін на паливо. Отже, якщо при цьому українському водієві не забезпечили право на безпечні дороги, то, як мінімум, він має право на відшкодування збитків, спричинених їх незадовільним станом.

Для тих, хто зважиться відстоювати своє право в суді:

 Якщо ви через вибоїну на дорозі серйозно пошкодили машину, насамперед маєте включити аварійну сигналізацію і виставити знак аварійної зупинки та викликати службу ДАІ.

 Головне ваше завдання в цій ситуації — довести причинно-наслідковий зв’язок між вибоїною на дорожньому покритті та ДТП. Для цього ви маєте зібрати якомога більше доказів.

 Запишіть прізвища, імена, по-батькові, адреси, телефони свідків ДТП, щоб ці особи підтвердили факти, що зазначатимете пізніше в позовній заяві.

 Наполягайте на тому, щоб інспектор ДАІ в протоколі зазначив, що в цьому випадку має місце порушення правил, норм стандартів при утриманні доріг, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на дорогах місць проведення робіт (ст. 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та назвав вам організацію, відповідальну за цю частину дороги. У майбутньому виписаний і оплачений дорожниками штраф буде доказом того, що дорожня служба визнала свою вину. Це спростить необхідність доведення вини дорожньої служби в судовому процесі, де ви братиме участь.

 Щоб підтвердити, що має місце порушення стандартів при утриманні доріг, у протоколі зафіксуйте, що вибоїна, яка стала причиною ДТП, не відповідає допустимим показникам. Зафіксувати це можна в протоколі, який складатиме інспектор ДАІ за фактом ДТП, або сфотографуйте (зніміть на камеру, а це не важко, оскільки сьогодні більшість мобільних телефонів мають таку функцію) яму з прив’язкою до місцевості чи певних об’єктів (для того, щоб позначити глибину ями, варто розмістити в ній будь-який предмет, наприклад, коробку сірників (довжина 5 см) або запальничку). Відповідно до п. 3.1.2 ДСТУ 3587-97 «Безпека дорожнього руху. Автомобільні дороги, вулиці і залізничні переїзди» (вимоги до експлуатаційного стану) максимальна глибина окремих вибоїн не має перевищувати 6 см (для вулиць та доріг населених пунктів цей показник ще менший — 4 см). При цьому аварійно небезпечна ділянка має бути позначена відповідним попереджувальним знаком.

 Інспектор ДАІ має також описати в протоколі очевидні пошкодження на вашому автомобілі. Згодом, при професійному огляді автомобіля, на СТО складуть весь перелік поломок, які завдано машині внаслідок ДТП.

 У разі, коли ДТП не сталося, а ви бажаєте поскаржитися на якість конкретної ділянки дороги, після виклику інспектора ДАІ можете вимагати від співробітника ДАІ складання акта обстеження вулично-дорожньої мережі з відповідними замірами та схемами, що відображатимуть наявні пошкодження шляху, яке загрожує безпеці дорожнього руху.

 Зберіть усі необхідні документи: довідки з ДАІ, копію адміністративного протоколу, постанови про притягнення винних до адміністративної відповідальності, акт огляду транспортного засобу, копію про оплату послуг евакуатора та ремонту тощо. Після цього можна звертатись до суду (зразок позовної заяви можна подивитися на сайті http://golos.com.ua — поруч з цим матеріалом).

 При поданні позовної заяви до суду маєте сплатити судовий збір, сума якого в цьому випадку становитиме один відсоток розміру майнових вимог, але не менше 114,7 грн. (0,1 розміру мінімальної заробітної плати) та не більше 2294,00 грн. (не більше 2 розмірів мінімальних заробітних плат).

 Зверніть увагу, що від сплати судового збору звільняються такі категорії громадян (ст. 5 Закону України «Про судовий збір»), як: інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи, інваліди І та ІІ груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів І та ІІ груп.

Галина КОТ, юрист.