Понад 650 мільйонів гривень інвестицій сподівається отримати Дніпропетровщина на розвиток своєї спортивної інфраструктури під час підготовки до чемпіонату Євробаскет-2015. І це не рахуючи капіталовкладень у розвиток супутньої інфраструктури. Приблизно 2 мільярди гривень планується інвестувати в розвиток аеропорту, доріг та інші проекти.

Загальний обсяг «баскетбольного» фінансування будівництва спортивних арен, модернізації аеропортів та інших заходів в Україні сягне 12 мільярдів гривень. Із них понад 7 мільярдів — з держбюджету. 4,4 мільярда гривень — кошти приватних інвесторів (заплановано, що 25% — це будуть їхні власні кошти, решта 75% — кредитні). Інвестори за п’ять років повинні будуть повернути в банк лише тіло кредитів, а відсотки компенсує держава.

Так, приватні особи візьмуть на себе фінансування будівництва всіх шести нових спортивних арен — це понад 3 мільярди гривень. Держава компенсує 1,1 мільярда по відсотках за кредити. Будівництво терміналів у дніпропетровському й одеському аеропортах коштуватиме інвесторам 1,3 мільярда гривень.

Держава оплатить 3,4 мільярда гривень за будівництво нових злітно-посадкових смуг у Дніпропетровську й Одесі та 1,4 мільярда за розвиток наявної інфраструктури в містах, які прийматимуть Євробаскет-2015.

Близько 400 мільйонів гривень державних і приватних коштів буде спрямовано на створення в Дніпропетровську багатофункціональної спортивної арени на 10 тисяч місць. Право на її будівництво надано київській компанії «Юнайтед Баскетбол Інвестментс», яка також зводитиме арени в Києві, Одесі та Львові.

Понад 42 мільйони гривень із держбюджету буде спрямовано на організацію тренувальної бази, формат якої дасть змогу проводити заняття не тільки баскетболістам, а й командам з волейболу, гандболу, міні-футболу, тенісистам. Крім того, заплановано істотне фінансування реконструкції Палацу спорту «Метеор» зі збільшенням кількості глядацьких місць у ньому до 6 тисяч.

Як розповіли кореспондентові «Голосу України» у Дніпропетровській облдержадміністрації, роботи з підготовки до чемпіонату Євробаскет-2015 дадуть можливість створити близько 16,5 тисячі робочих місць.

Дніпропетровська область.

Довідково

У 2015 році Україна прийматиме фінальний турнір чемпіонату Європи з баскетболу. Ця подія входить до п’ятірки наймасштабніших спортивних змагань світу і є другою за значимістю у Європі.

Євробаскет-2015 проходитиме в шести містах України:

— груповий етап — у Харкові, Одесі, Львові та Києві;

— півфінальні ігри — у Дніпропетровську й Донецьку;

— фінальні поєдинки — у Києві.

За 20 днів чемпіонату відбудеться 90 матчів, у яких братимуть участь 24 національні збірні Європи.

Матчі української Суперліги завжди відзначаються гостротою. 

Фото Євгена КРАВСА.