Футбол. Ліга Європи. Три українські клуби — «Динамо», «Металіст» і «Дніпро» — зіграють сьогодні матчі у відповідь на стадії 1/16 фіналу. Після перших поєдинків вони опинилися в різних ситуаціях. Та головне, що не втратили шансів пройти далі. В усякому разі, так вважають прихильники цих команд і вітчизняний уболівальницький загал.

На перший погляд, у найскладнішій ситуації опинився «Дніпро». Але давайте пригадаємо, як наш клуб грав у Швейцарії. 

Так, на жаль, дніпряни пропустили два м’ячі, не забивши жодного. Але, окрім тих прикрих моментів, вони жодним чином не поступалися господарям. Просто футболісти «Базеля» діяли організованіше і сконцентрованіше.

То чому б «Дніпру» на своєму полі не продемонструвати ті самі якості? А якщо їх помножити на величезне бажання реабілітуватися, то можна сподіватися на ліпшу долю. Важливо, щоб трибуни «Дніпро-Арени» були заповнені і віддавали великий енергетичний заряд підтримки своєму клубу.

У «Металіста» ніби найліпша ситуація з тріо наших клубів. Харків’яни гідно провели поєдинок в Англії. І дуже важливо, що підопічні Мирона Маркевича не пропустили. Вдома треба забивати і неодмінно вигравати. Звичайно, господарям бракуватиме Тайсона. Але, як кажуть, незамінних в природі не існує. «Металіст» може протиставити «сорокам» пристойний рівень колективної гри. І забивати є кому — Жажа Коельо, Крістальдо, Соса, Марлос, Едмар...

Київське «Динамо» тиждень тому на столичному НСК «Олімпійський» мало помітну перевагу, продемонструвало якісну гру, але задовольнилося лише нічиєю. То чи здатні кияни на полі суперника впоратися із завданням?

У вівторок вранці динамівці чартерним рейсом вилетіли до Бордо, де розмістилися у «Grand Hotel de Bordeaux». Тож у своєму розпорядженні вони мали аж чотири дні. 

Либонь, через це Блохін вирішив залучити на цей міні-збір майже всіх основних виконавців, включаючи навіть тих футболістів, які не входять до заявки «Динамо» на Лігу Європи.

Зазначимо, що до складу делегації «біло-синіх» також увійшли гравці, які нещодавно відновилися після ушкоджень: Олександр Шовковський і Данило Сілва, а також Браун Ідейє, що повернувся в суботу після тріумфального виступу на Кубку африканських націй.

Воротарі — Олександр Шовковський, Максим Коваль, Денис Бойко; оборонці — Данило Сілва, Тарас Михалик, Домагой Віда, Євген Селін, Тайє Тайво, Євген Хачериді, Сергій Люлька; півоборонці — Мігел Велозу, Огнєн Вукоєвич, Роман Безус, Денис Гармаш, Олег Гусєв, Ніко Кранчар, Андрій Богданов, Лукман Аруна, Сергій Сидорчук, Андрій Цуріков; нападники — Андрій Ярмоленко, Браун Ідейє, Адмір Мехмеді, Марко Рубен.

У вівторок наша команда провела тренування, а вчора ознайомилася з полем стадіону «Стад Жак Шабан-Дельма», де сьогодні відбудеться поєдинок. 

Перед початком цього заняття тренер киян Олег Блохін дав традиційну передматчеву прес-конференцію. Те саме зробив і його колега, наставник «Бордо» Франсіс Жийо. 

Нам у свою чергу вдалося поставити кілька запитань новоспеченому чемпіону Африки у складі збірної Нігерії Брауну, котрий не брав участі в київському матчі проти французів.

Сам футболіст, можна його зрозуміти, рветься в бій. Тим більше, що «Бордо» — добре знайома йому команда.

— Свого часу ви не раз грали проти «Бордо» у чемпіонаті Франції і забили в його ворота три м’ячі. Чи можна сказати, що цей клуб зручний для вас?

— «Бордо» — дуже гарна команда. У ній грають тепер і мої друзі, з якими я виступав разом у складі «Сошо». Справді, мені пощастило їй забивати. Але, мабуть, не варто ставити так запитання. То був лише збіг певних обставин.

— Однак повернемося до ваших особистих стосунків з «Бордо». У травні 2011-го «Сошо» розгромив жирондинців на їхньому «Шабан-Дельма» з рахунком 4:0. У тому матчі ви оформили дубль. Чи прагнутимете повторити той результат вже у футболці «Динамо»?

— Треба ще потрапити до складу на матч. Жирондинці добре мене знають і прекрасно інформовані про мої можливості. Але і я знаю практично всіх гравців їхньої команди, за винятком хіба що декількох новачків.

— У «Сошо» ви працювали з нинішнім наставником «Бордо» Франсісом Жийо...

— Так, ми добре знайомі з ним. Жийо прекрасно знає, чого від мене чекати, знає мої найкращі якості.

— То на що може розраховувати «Динамо» в зустрічі на стадіоні «Шабан-Дельма»?

— Думаю, що це протистояння є відмінною можливістю для нас показати все, на що ми здатні. Нам до снаги перемогти будь-якого суперника. Тому вірю: якщо зіграємо у свій найкращий футбол, то неодмінно пройдемо жирондинців...

Погода в Бордо більше весняна. Тепліше, ніж у Києві, — плюс 7 градусів, сонячно. Ввечері, звичайно, буде прохолодніше.

І насамкінець. Нехай удача сьогодні буде з «Динамо», «Металістом» і «Дніпром». Ми їм щиро бажаємо успіху.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (з Бордо).

Новоспечений чемпіон Африки Браун Ідейє.

Лукман Аруна (ліворуч) знає стежку до воріт «Бордо».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та ФК «Динамо».