Протягом минулого року до Верховної Ради України по захист і допомогу звернулися 4,7 тис. інвалідів І—ІІІ груп, 2,4 тис. дітей війни, 1,9 тис. ветеранів праці, 1,4 тис. учасників війни, 902 інваліди Великої Вітчизняної війни, 897 інвалідів війни, 501 учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 464 учасники бойових дій, 434 багатодітні сім’ї, 295 осіб, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, 242 одинокі матері, 129 матерів-героїнь, 44 дитини-інваліда, 14 Героїв України, п’ять Героїв Радянського Союзу, чотири Герої Соціалістичної Праці.
Як повідомили у Відділі звернень громадян Апарату Верховної Ради, у зверненнях до парламенту було порушено майже 86,2 тис. питань. Порівняно з 2011 роком тематична структура пропозицій, заяв і скарг залишилася незмінною. Кількість звернень, що стосуються питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян становить 34,1 тис., або 39,2% від загальної кількості порушених питань. 13,2 тис., або 15,2% парламентської кореспонденції, становили питання фінансової, податкової та митної політики, 4,1 тис., або 4,8%, — діяльності Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України.
У зверненнях громадян стосовно питань забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян переважали скарги на дії працівників органів прокуратури. Найчастіше громадяни скаржилися на зловживання своїм службовим становищем окремими співробітниками органів прокуратури, дорікали за формальний розгляд звернень, вбачали у їхніх діях ознаки корупції. Значна частина звернень з цієї проблематики стосувалася діяльності суддів, неправомірності судових рішень та вироків, тяганини в судах та питань призначення суддів. Суттєвою залишалася кількість скарг на дії співробітників міліції, ДАІ. Громадяни скаржилися на порушення процесуального законодавства, незаконні методи проведення слідства, застосування заходів фізичного впливу з метою отримання зізнання у скоєнні злочинів, неправомірне адміністративне затримання або арешт тощо.
У 2012 році до Верховної Ради України надійшло 13,2 тис. звернень з питань фінансової, податкової та митної політики. Їх частка в загальній кількості звернень залишається значною і становить 15,2%. У зверненнях громадян актуальними були питання внесення змін до чинного податкового законодавства з метою знищення персональних даних, які, на думку авторів, були незаконно зібрані та зберігаються в державних електронних інформаційних системах і базах даних, а також щодо збереження права на раніше встановлені форми ведення обліку громадян — платників податків (85,3% від усіх звернень з питань фінансової, податкової та митної політики).
Кількість звернень з питань діяльності Верховної Ради, Президента України та Кабінету Міністрів становила 4,1 тис. Листи дописувачів з пропозиціями про вдосконалення роботи єдиного законодавчого органу держави становлять майже 46% звернень на зазначену тему.
Протягом минулого року зросла кількість звернень з питань сім’ї, дітей, молоді, гендерної рівності, фізичної культури і спорту. Цей показник становив 2,8 тис. проти 1,9 тис. у 2011 році. Зокрема, дописувачі зверталися до парламенту з вимогою терміново внести зміни до законодавства щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір.
Упродовж 2012 року до парламенту надійшло 2,7 тис. заяв і скарг з питань охорони здоров’я, по 2,5 тис. — з питань комунального господарства і житлової політики. У пошті парламенту залишаються актуальними звернення з питань діяльності органів місцевого самоврядування — 2,3 тис. Громадяни також скаржилися на недостатній рівень оплати праці, неефективну систему зайнятості населення та інші проблеми праці й заробітної плати. Упродовж року надійшло майже 2,2 тис. листів з цієї тематики.
Минулого року майже 18,5 тис. звернень було розглянуто комітетами та Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради України з питань приватизації, понад 6,1 тис — депутатськими фракціями (групою), близько 61,5 тис. — структурними підрозділами Апарату Верховної Ради України (зокрема, 57,7 тис. — Відділом з питань звернень громадян).
Згідно з розпорядженням Голови Верховної Ради України, під час роботи десятої та одинадцятої сесій Верховної Ради України шостого скликання відбулося 65 особистих прийомів громадян першими заступниками, заступниками голів парламентських комітетів та депутатських фракцій (групи). Особисті прийоми відвідали 696 осіб, від яких було отримано 765 звернень, у тому числі: 661 — письмове та 104 — усні.
Згідно зі статистичними даними, наданими секретаріатами депутатських фракцій у Верховній Раді України, протягом 2012 року у виборчих округах до народних депутатів України шостого скликання, їхніх помічників-консультантів звернулися 520,4 тис. виборців, що на 123,3 тис. осіб більше, ніж у 2011 році. Ними розглянуто 147,8 тис. письмових звернень, проведено 41,6 тис. особистих прийомів та 44,4 тис. зустрічей з виборцями.
Звернення громадян, які надходили до Верховної Ради України, розглянуто і передано для вирішення відповідним органам державної влади, органам місцевого самоврядування, прокуратури та суду. Пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства вивчалися в парламентських комітетах та депутатських фракціях. Відповідні аналітичні матеріали і узагальнення передано керівництву Верховної Ради України, в комітети, депутатські фракції та народним депутатам України для використання в законотворчій роботі.