У міському Центрі зору, відкритому торік за кошти муніципального бюджету Херсона, найменшеньких пацієнтів відтепер лікують за допомогою... мультиків. 

Зважаючи на те, що дітлахи бояться медичних процедур, адміністрація закладу придбала апарат російсько-українського виробництва «Амбліокор», який за допомогою датчиків знімає енцефалограму й фіксує реакцію очей дитини на рухоме зображення у той момент, коли вона дивиться мультфільми на комп’ютерному моніторі, що є невід’ємною частиною апарату. Юні глядачі настільки захоплюються сюжетом, що навіть не помічають, як медик отримує дані для діагностики та визначає, яке лікування їм потрібно.

Лікар-офтальмолог Світлана Лимар каже:

— Під час оглядів, які проводять на базі Центру зору, різні патології зору виявляємо у кожної третьої 4-річної дитини. Найпоширеніший діагноз, який ставимо у 70 відсотках випадків, — короткозорість, на другому місці — амбліопія, за якої одне око бачить гірше, ніж друге. Це може бути і вроджена вада, і отримана внаслідок раннього та надмірно інтенсивного захоплення комп’ютерними іграми.

Фахівці центру радять батькам не відкладати профілактичні огляди і початок корекції зору в малечі. Доки хвороба на початковій стадії, зарадити їй легше. Якщо у молодших класах від проблем із зором потерпають 40—50 відсотків учнів, то серед випускників невідкладної допомоги офтальмологів потребує вже шестеро з десяти, а у закладах із підвищеним навчальним навантаженням — семеро. Дається взнаки й інтенсивне «спілкування» з комп’ютером та телевізором.

Херсон.