Учора, попри оптимістичні прогнози, парламент знову був заблокований. Цього разу до представників «УДАРу» долучилися парламентарії від «Батьківщини» та «Свободи». Тим часом у Голови Верховної Ради тривала нарада за участю голів фракцій. Проте, судячи з коментарів, крапку в парламентській кризі ставити ще зарано.
Як повідомив голова Комітету з питань Регламенту Володимир Макеєнко (Партія регіонів), для того щоб внести будь-які зміни до Регламенту (як відомо, узгоджений текст змін до Регламенту опозиція передала главі парламенту), спочатку потрібно відкрити сесію та під час засідання профільного Регламентного комітету розглянути ці зміни і лише потім винести їх на розсуд Верховної Ради. 
Проте, за словами Володимира Макеєнка, опозиція наполягає на протилежному — спочатку внесення змін, а потім відкриття сесії. «Але це нонсенс», — наголосив обранець.
При цьому В. Макеєнко заявив, що як голова комітету зацікавлений у відкритому його засіданні. «Ми зацікавлені у відкритому засіданні за участю ЗМІ, щоб не було інсинуацій та недостовірних коментарів. Щоб документ про зміни до Регламенту ми напрацювали разом, внесли його до зали, проголосували», — сказав він.
На запитання, чи таки буде відкрито сесію у середу, депутат зауважив: «Це запитання не до нас. Як тільки у нас явка під 100 відсотків, з’являється якесь додаткове питання».
«Треба починати працювати, і позиція влади полягає саме в цьому. Необхідно негайно розблокувати парламент. Адже ми несемо відповідальність перед державою, і напередодні саміту «Україна—ЄС» потрібно прийняти постанову про євроінтеграцію плюс кілька законопроектів щодо безвізового режиму. Це треба встигнути до 25 лютого, але опоненти замість того, щоб стати над партійними інтересами і врахувати національні, блокують», — зазначив Володимир Олійник (Партія регіонів).
«Необхідно домовлятися», — сказав він і додав, що фракція Партії регіонів готова голосувати за зміни в Регламент. «Також треба консолідовано продемонструвати позицію України щодо євроінтеграції. Але кому сьогодні служать опоненти, блокуючи це питання, — невідомо», — резюмував політик.
Згодом лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк («Батьківщина»), Олег Тягнибок («Свобода») та Віталій Кличко («УДАР») на спільному брифінгу підтвердили припущення, що ситуація досі залишається у глухому куті. Але, вважають вони, винуваті в цьому регіонали.
За словами О. Тягнибока, у їхніх опонентів дуже перемінливий настрій. Увечері, наголосив він, регіонали висловлюють готовність вирішити всі проблеми. Зранку їх позиція протилежна. «Це вже переходить будь-які межі», — наголосив він.
Поступатися цими принципами опозиціонери не збираються. «Ми маємо свою лінію, позицію, і її підтримує понад 10 мільйонів українців, які проголосували за опозицію. Ми з неї не зійдемо», — наголосили опозиціонери. Додавши, що шантаж достроковими виборами регіоналам не вдасться.
«Нас шантажують перед виборами. Але боятися їх мають саме вони, враховуючи фінансовий стан країни. Ми маємо більше досвіду, більше можливостей захистити голоси. «Ми стоятимемо на своїх принципах. Блокувати — значить блокувати, перевибори — значить перевибори. Але парламент працюватиме згідно з законом, або не працюватиме взагалі», — наголосив О. Тягнибок.
За словами А. Яценюка, процедура голосування за зміни до Регламенту мала бути такою. Спочатку відкриття сесії, голосування за зміни до Регламенту через підняття рук і висловлювання позиції депутата, потім голосування за спільну заяву Верховної Ради щодо євроінтеграції. Після чого депутати мали працювати у комітетах доти, доки зміни не будуть підписані Президентом і опубліковані. «Але зранку Партія регіонів почала пропонувати неадекватні рішення щодо зміни нашого документа. Вони зрозуміли, що наш документ справді змусить ходити на роботу і голосувати особисто», — зауважив опозиціонер.
Серед пропозицій, які внесла опозиція, за словами А. Яценюка, були такі: письмова реєстрація перед кожним засіданням парламенту, оголошення головуючим усіх відсутніх, вилучення карток депутатів, які не зареєструвалися письмово. Крім того, опозиція вимагала, щоб 150 народних депутатів мали право позбавляти участі на засіданнях і голосувати того обранця, який порушив принцип особистого голосування. Таке рішення приймають 150 народних депутатів на термін до п’яти днів. Також право не нараховувати зарплату відсутнім з неповажних причин депутатам, які не беруть участь у голосуванні. В прикінцевих положеннях записано також необхідність розробки модернізованої системи «Рада», яка має унеможливити голосування за іншу особу. Для монтажу такої системи пропонується відвести шість місяців.
У свою чергу, 
В. Кличко зауважив: «Складається враження, що у представників Партії регіонів та КПУ немає бажання працювати, тому вже котрий день ми говоримо про одне й те саме і знову повертаємося на початкові позиції». Депутат також повідомив, що наступний раунд переговорів має відбутися о 17 годині в середу. І висловив сподівання, що вихід із кризи все ж таки вдасться знайти.
 
ДОСЛІВНО
 
Олег Тягнибок: «Наша позиція є категорична і принципова: має бути система виключно особистого голосування. Це лише один з елементів реформи українського парламентаризму. А ми хочемо, щоб український парламент працював, як у цивілізованих європейських країнах, виходячи з норм народовладдя і демократії. Нічого іншого — лише виконання закону».
 
Владислав Атрошенко, Сергій Тігіпко.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.