Законотворча діяльність Верховної Ради України буде ефективніша, якщо до неї долучаться депутати обласної ради. З цією метою має бути налагоджена тісна співпраця між профільними комітетами парламенту та постійними комісіями облради. Таку думку висловив голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк під час зустрічі з народними депутатами України від Вінниччини, що відбулась у Вінницькій облдержадміністрації з ініціативи її очільника Івана Мовчана. На ім’я голови парламенту Володимира Рибака направлено листа з проханням сприяти участі голів постійних комісій облради у парламентських слуханнях та засіданнях профільних комітетів.

За словами Сергія Татусяка, Вінницька обласна рада активно долучається до напрацювання проектів законів та внесення змін до них.

— Протягом минулого року ми надіслали до Верховної Ради понад 50 пропозицій щодо необхідності внесення змін до нормативно-правових актів та проектів законів, — наголосив Сергій Татусяк. — Нам приємно, що до нас дослухалися і більшість з них були враховані парламентом.

С. Татусяк окреслив низку проблем, на вирішення яких чекають на місцях, і не тільки на Вінниччині. Насамперед — завершення формування правового поля у питаннях регіонального управління та місцевого самоврядування. Зокрема, шляхом прийняття нових та вдосконалення чинних законодавчих актів, у тому числі законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади регіональної політики», «Про державне стратегічне планування», «Про адміністративно-територіальний устрій», «Про комунальну власність», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та інших.

На зустрічі були присутні 11 із 14-ти народних депутатів, обраних виборцями Вінниччини у мажоритарних округах та за партійними списками. Кожен із них висловив власне бачення вирішення проблем області у тандемі з обласною владою. «Нам слід об’єднатися так, як це роблять народні депутати від інших регіонів, — сказав у своєму виступі голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік. — Я не раз був очевидцем, коли депутати від деяких областей усім складом заходять до кабінету Прем’єр-міністра, міністрів. Нема сумніву в тому, що гуртом їм простіше переконувати того чи іншого чиновника у необхідності позитивного вирішення проблем регіону».

— Коли йдеться про інтереси області та її громадян, наших земляків, маємо забути про те, що ми представляємо різні політичні сили, — наголосив народний депутат від Партії регіонів Микола Джига. — Треба знаходити точки дотику і, засукавши рукава, спільно братися за розв’язання проблем, які наболіли людям. Тільки тоді нашу роботу належно оцінять виборці. Народні обранці наголошували, що в парламенті треба передусім ініціювати питання децентралізації владних повноважень і ресурсів, збільшення асигнувань з державного бюджету на потреби Вінниччини, коригування медичної реформи в інтересах людей, що не завжди співпадає з окремими положеннями пілотного проекту, який проводиться на території області.

Депутати домовилися й у подальшому зустрічатися з керівниками області. Представництво депутатів від Вінниччини у нинішньому парламенті найчисельніше порівняно з Верховною Радою всіх попередніх скликань. Тож і ефективність роботи також має бути вагомішою.

Вінницька область.

Народні депутати України від Вінниччини зустрілися з керівниками області, щоб об’єднати зусилля для розв’язання проблем регіону.

Фото автора.