Цьогоріч повінь у регіоні, зазначає виконувач обов’язків начальника обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук, очікується вища за середню. Адже осінь була дощовою, а грудень — щедрим на снігопади. Загалом протягом 2012 року в області випало 729 міліметрів опадів при нормі у 589. Волиняни не пригадують і такого дощового січня, як цьогорічний, чимало снігу випало й у лютому.

Якщо врахувати, що нині запаси води в снігу становлять 300 кубометрів на гектар, а ґрунт перезволожений ще з осені, то при різкому потеплінні слід очікувати високої води на річках. Уже сьогодні в області працює 16 насосних станцій, які відкачують воду, а в кожному районі чергують аварійні бригади. У Любешівському районі вони вже відремонтували пошкоджені бобрами дамби. Їх поголів’я в області за останні роки зросло в кілька разів, тож лісівники вже не раз порушували питання про регулювання чисельності цих тварин.
Повенева ситуація ускладнюється ще й тим, що в сусідній з Волинню Білорусі теж великі запаси снігу. Вони наповнять водою північні притоки Прип’яті та інші річки. Щоб запобігти лихові і намітити спільну програму дій, наприкінці лютого в райцентрі Ратне планують провести зустріч водогосподарників та рятувальників обох держав.
Волинська область.
Усі річки краю вийшли з берегів. Стир у районі смт Колки затопила сінокоси й пасовища.
Фото автора.