Долучилися до обговорення проекту Концепції громадянської освіти та виховання в Україні, що його ініціювало МОНмолодьспорту, освітяни Івано-Франківщини. Зокрема, на нещодавньому засіданні Асоціації ректорів вищих навчальних закладів області було висловлено занепокоєння тим, що з початкової ланки освіти вилучено курс «Я і Україна».

 

За словами начальника Головного управління освіти та науки ОДА Зінаїди Болюк, курс, що був впроваджений на початку української незалежності і для якого було написано спеціальні підручники, цьогоріч замінено уроками «Природознавства». Ніхто не сумнівається в тому, що вивчати природу важливо, проте, на переконання Зінаїди Болюк, не менш актуально розповідати дітям про суспільство, в якому вони живуть, державу, історичне минуле українського народу, права та обов’язки громадян. Основи виховання українства мають закладатися в ранньому віці і це питання є принциповим для місцевих освітян.

Тож педагогічна спільнота краю готує свої пропозиції до міністерства, зокрема до групи авторів-розробників нової концепції, щодо повернення до початкової школи курсу навчання, який має формувати громадянську позицію, першочергове поняття суспільства та життя у ньому.

Івано-Франківська область.