Причиною займання горища Гостиного двору могла стати або надзвичайна службова халатність, або підпал. Про це свідчать результати незалежної експертизи, проведеної доктором технічних наук з фізики горіння та вибухів, кандидатом технічних наук з техніки безпеки і протипожежної безпеки, професором Володимиром Захматовим. Сказати точно, який з двох варіантів найвірогідніший, експерт, котрому вдалося потрапити на згарище лише через тиждень після НП, не зміг. Однак, як вказує адвокат Ірина Невмержицька, обидві версії тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко пообіцяв народному депутату України Олександру Бригинцю долучити висновки незалежного експерта до справи. Цей документ додасть проблем орендарю будинку — ПАТ «Укрреставрація». Адже Володимир Захматов підкреслює: у тому, що на горищі грубо порушувалися будівельні норми та протипожежні правила, немає сумнівів.
— Як ви знаєте, горище має бути повністю звільнене від будь-якого складування. Там не повинно бути жодних функціональних приміщень. Дев’ять десятих горища Гостиного двору відповідають цим нормам, але на одній десятій, де якраз виникло займання, було зроблено все, аби ця пожежа відбулася, — переконаний Володимир Захматов. — Перше — там ми побачили склад фотопаперу, який за хімічним складом близький до пороху. Це ідеальний матеріал для того, щоб пожежа швидко розповсюджувалася. Друге — діюча сауна. Для ТЕНа (трубчатого енергонагрівача. — Ред.) не підходять звичайні проводи — потрібно прокладати особливий силовий кабель з відповідним теплозахистом. Такого кабелю ми там не знайшли. Його або прибрали, або користувалися якимось сурогатом. Третє грубе порушення — хімічна лабораторія, яка знаходилася неподалік сауни. Якщо сауна не згоріла (сліди пожежі видно навколо, а не всередині), то лабораторія знищена повністю. Є свідчення очевидців, що під час пожежі було чути вибухи. Це підривалися легкозаймисті речовини, які там знаходилися.
Ці вибухи, а також погнутий у спіралі метал, за словами експерта, свідчать і про те, що температура під час пожежі була дуже висока. Тобто, можливо, займання було спричинено підпалом легкозаймистих речовин. Точну причину пожежі встановлять правоохоронці, які зараз проводять розслідування. Активісти обіцяють стежити за його перебігом. Вони хочуть мати відповіді на цілу низку й інших питань, пов’язаних з НП. А саме: чому двері на горище були заблоковані, й пожежні не могли туди потрапити відразу, коли вогонь тільки почав розгоратися; чому рятувальників викликали активісти, а не охорона Гостиного двору; і нарешті — чому під дахом пам’ятки містобудування розташувалася сауна та яке призначення було у хімічної лабораторії?
Усі ці факти, на думку адвоката, голови громадського об’єднання «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марії Соловйової, і так свідчать про те, що ПАТ «Укрреставрація», яке орендує це приміщення у Фонду держмайна, недобросовісно поставилося до своїх обов’язків. Юрист вважає, що логічним розвитком подій було б примусити орендаря відшкодувати збитки, завдані будівлі, та розірвати з ним договір оренди, повернувши Гостиний двір у комунальну власність. Але коли в Києві будівельні справи дотримувалися логіки?
У четвер ці питання розглядатимуть і депутати Київради. До порядку денного пленарного засідання сесії внесено проект рішення «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо ініціювання передачі до комунальної власності територіальної громади міста Києва будівлі Гостиного двору на Контрактовій площі, 4». Однак поки що підстав сподіватися, що депутати приймуть рішення на користь активістів, мало. Те, що влада підтримує забудовників, показали події 18 лютого, коли невідомі люди в чорному виштовхали захисників з двору, а міліція доправила вигнанців до районного відділу. Постраждали під час сутички й народні депутати, зокрема Олександр Бригинець.
Ситуація, що склалася, може завершитися трьома варіантами. Перший реалістичний — попри надзвичайний спротив, забудовники таки побудують торговельний центр, в якому якусь частину віддадуть під мистецьку галерею. Мовляв, хотіли культуру — отримуйте. Другий варіант менш реалістичний — за принципом «то не діставайся ж ти нікому» забудовник відмовиться від претензій на ласий шматок у центрі Подолу, а влада не виділить грошей на реконструкцію і Гостиний двір завалиться сам по собі. Третій абсолютно фантастичний — активісти таки примусять владу повернути Гостиний двір громаді, там залишиться бібліотека, яка після реконструкції стане основою для освітньо-культурного центру. Але ж інколи навіть найбільш нереальні мрії здійснюються.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Біля одного із входів до Гостиного двору.
П’ятирічна Катя дарує бійцям «Беркута» повітряні кульки під час акції біля Подільського РУВС з вимогою звільнити затриманих активістів захисту Гостиного двору.