Презентація артефакту відбулася просто під час апаратної наради в облдержадміністрації. Тож, після двотижневого галасу, зчиненого в області (мовляв, нам не повертають реліквію!), до Запоріжжя прибула чи не найгучніша археологічна знахідка останніх років. Це відреставрований у Києві давньоруський меч, який отримав назву «меч Святослава». Адже і знайдено його у Дніпрі поблизу місця ймовірної загибелі київського князя на Хортиці, і за своїм оздобленням він міг належати тільки представнику дуже знатного роду. Звідси і з’явилася згадана версія вчених.
Тепер реліквія буде розміщена для огляду на давно підготовленому стенді у Музеї Запорозького козацтва, що в Національному заповіднику «Хортиця».
До речі, під час презентації демонстрували і срібного орла, знайденого 1930-го. Тоді Дніпрогесівська науково-археологічна експедиція, яка працювала на місці будівництва майбутніх гігантів індустрії, знайшла багате захоронення, датоване VІІІ століттям нашої ери. У ньому, окрім спалених останків приблизно 30 осіб, було чимало металевих виробів, а також прикрас. Серед них — приблизно 1500 дрібних золотих речей загальною вагою до 1200 грамів. Однак чи не найціннішим в науково-історичному плані виявився вищезгаданий срібний орел зі змією у лапах. На його грудях — монограма у вигляді латинського хреста з літерами, що складали слово «Петрос». Однак болгарські дослідники прочитали написане як «Аспор». Тому нині цей орел у Болгарії вважається національною святинею — штандартом засновника Болгарської держави хана Аспаруха. А захоронення на місці знахідки скарбу — його могилою.
Запорізька область.