«І вчинив Бог земну звірину за родом її, і худобу за родом її, і все земне плазуюче за родом його. І бачив Бог, що добре воно».

Із Біблії.
«Голос України» продовжує дискусію, чи потрібно поновлювати графу «національність», розпочату в газеті 28 грудня 2012 року.
Не треба записів і штампів!
Якщо передбачається національна дискримінація (на роботу приймають тільки українців, або вагон — для українців, або кандидатом у депутати може бути тільки представник титульної нації тощо), тоді така графа й запис у ній просто необхідні. Але така постановка суперечить Конституції України й основам демократії. Подібне мало місце в минулому й позаминулому столітті в імперських метрополіях, було й у США. Запис національності в особистих документах використовують у дискримінаційному суспільстві, але не в демократичному.  
Національність, як і релігія, — суто особисте переконання і воно обумовлюється людиною не записом у паспорті, а її ставленням до національних традицій, звичаїв, мови, культурної спадщини тощо. І для цього не треба жодних записів і печаток. Згадайте хоча б Стуса...
Той, хто побоюється забути про своє коріння, може замовити спеціальний жетон і носити в кишені, передаючи його в спадщину. Якщо бажає демонструвати свою національність оточенню, може приколоти на лацкан значок «Я — українець», надрукувати візитки, нарешті, установити біля будинку відповідну табличку.
Абсурдність запису в паспорті давно визнали в усьому світі. І громадяни ідентифікуються за країною проживання. Наприклад, у США — всі американці незалежно від походження: чи ти китаєць, чи африканець, чи європеєць, також і в інших країнах.
Національність фіксується під час перепису населення, при цьому людина самостійно визначає її. Це необхідно державі для вибудовування й проведення соціальної політики. В інших випадках запис «національність» не несе жодного значеннєвого навантаження, більше того, містить розділовий чинник у багатонаціональній державі.
Мало того, що ми відстаємо в цивілізованому розвитку від передових країн, то нас ще бажають повернути в минуле століття.
Водночас Україна прагне до Європейського Союзу, де націоналізм розглядають як головну загрозу безпеки.
Анатолій ЄМЕЛЬЯНОВ.
Чернігів.
Соромно бути — не будь
Таке враження, що влада з усіх сил прагне перетворити країну не на державу, а на територію, населену космополітами. З усіх сил намагаються знищити усе українське. Нищать державну мову, відібрали право знати свою національність, щоб через кілька поколінь ми вже не пам’ятали якого ми роду-племені.
І то чиниться жменькою тих, хто по закону є найманими працівниками народу. Чому ж не питають ці найманці, яка воля народу з цього приводу? Скільки доводиться говорити з людьми на цю тему, не чула ні від кого, щоб підтримували відсутність графи «національність» в реєстраційних документах. Я особисто за те, щоб і в свідоцтві про народження, і в паспорті, і в свідоцтві про одруження вона була. Нехай графа заповнюється за бажанням особи. Якщо нашим можновладцям соромно бути українцями, нехай її не заповнюють. І це питання повинні порушувати всі, хто вважає себе патріотом свого народу і Вітчизни.
Ніна ОМЕЛЬЯНЕНКО.
с. Жаб’янка
Лисенського району
Черкаської області.
Підтримуємо Григорія Омельченка
Правильно він пише, що «За такого ведення державної документації наші діти, онуки, наступні покоління ніколи не доведуть, якого вони роду-племені, чиї вони нащадки!».
Якщо ця влада є держави Україна, а не владою «кацапів», «жидів» та «хохлів» (як показано на малюнку в цій газеті), то буде відновлено «національність» не тільки в паспорті, а і в інших документах України!
В. ПОЛЯН, Я. ПОЛЯН, Л. ПІДЦЕРКОВНА, О. ПІДЦЕРКОВНА, Ю. НЕСТЕР.
Львів.
Не створюйте проблем
Люди добрі, що ви робите, навіщо дурити людей? Ми українці, є держава, земля, народ, мова, культура. Що вам іще потрібно? Чому ми загострюємо питання українства, яка держава у світі на це хворіє? Схаменіться, що буде з вашими онуками та правнуками та куди ви дійдете із сьогоднішньою ідеологією.
Cтас МИХАЙЛОВ.
Житомир.
Виправляйте помилку, пане генерале і К0
Хочу запитати у генерала у відставці, а колись шанованого і активного політика Г. Омельченка: чому за багато років не розробили з колегами законопроект проти рішення Кабміну? Така можливість у пана народного депутата кількох скликань була, зокрема, в роки правління Ющенка. Разом з ним ви привели команду україноненависників, які зачищають країну від етнічних українців, тож коли оговтались — виправляйте цю страшну помилку і гуртуйте своїх колег — патріотів з екс-депутатів колишніх скликань Верховної Ради.
А. НОВОСТАВСЬКИЙ.
Прилуки.
Визначати за національністю матері
Під час одержання паспорта громадянин повинен мати право взяти національність матері або батька (рівні права батьків). Питання національності для країни, держави і громадянина архіважливе. І чим керувалися «діячі», прибравши графу «національність» — незрозуміло. Як на мене, національність, як і життя людини, є природними, і ті, що ліквідували графу «національність», зробили шкоду і громадянину (людині), і державі.
Василь МІРОШНИК.
с. Радивилівка
Кам’янського району
Черкаської області.
Кому на догоду прибрали графу?
Не можу дослівно пригадати патріотичну авторську пісню, де є такі проникливі в саму душу слова: «Нехай буде проклятий той день, коли ми стали стидатись, що ми українці...».
Пам’ятаю, який резонанс вона викликала серед свідомих українців, яких уже в незалежній Україні поспішили позбавити національності.
Як же потрібно не любити цей народ, щоб так його принизити! І що прикметно, то за стільки літ незалежності так звані націонал-демократи навіть не заїкались про поновлення цієї доленосної для українців графи.
Невже когось, як колись Троцького, і нині лякає вільнолюбива нація нащадків козаків? Чи ж багато українців за національністю стали в Україні мільярдерами чи мільйонерами за роки нечуваного грабунку?
Україна займає третє місце в світі за природно-ресурсним потенціалом, але за рівнем життя ми не потрапляємо навіть в першу сотню.
Тож не дивно, що японський дипломат на запитання: що заважає Україні з її потенціалом стати другою Японією, відповів коротко і мудро: відсутність націоналізму!
Анатолій БІЛИК.
Хмельницький.
Наступ на наші права триває
З величезною увагою і вдячністю газеті прочитала матеріали з питання, чи потрібно поновлювати графу «національність»? З цього приводу тривають суперечки в колі моїх друзів і знайомих ще з часів запровадження українських паспортів. У багатьох патріотів радість від отримання паспорта громадянина незалежної України відсунула на задній план усі думки про можливі проблеми в майбутньому, як для конкретних людей, так і для держави, нації та національної ідеї. Ще тоді особисто я була категорично проти вилучення з паспорта графи «національність», і мою думку поділяють багато людей, і не лише українців.
Пошлюсь на особистий приклад. Я, мої батьки з діда-прадіда — етнічні українці, народжені на середній Наддніпрянщині. Мій чоловік — нащадок курських українців — території, яка відійшла до Російської Федерації, за життя мав запис у паспорті СРСР «русский». Після досягнення 16 років мої діти отримали різну національність: син — українець, донька — росіянка. А за нинішніми документами вони взагалі невідомо хто.
Ще більше заплутується питання про визначення національності для моїх онуків і правнуків. Чи, може, вони за радянським зразком — представники «єдіного совєцкого народа», що зреклися свого роду і вже не є українцями?
Тому повністю підтримую пропозицію поновити графу «національність» у паспорті та робити відповідні записи в реєстраційних документах. Проте не можу остаточно вирішити, чи підтримати думку Григорія Омельченка щодо необов’язковості заповнення цієї графи.
Але гадаю, у відповідному законі Верховна Рада має чітко зазначити порядок, за яким визначається національність дітей у змішаних шлюбах (якщо вже робити це за бажанням особи). На мою думку, варто використати досвід інших країн, де в основу покладено національність матері, що наукою і практикою підтверджено історично і генетично.
Але поновити графу «національність» треба негайно, особливо з огляду на новітнє законодавство у сфері мовної політики, освіти та дошкільного виховання тощо. Адже наступ на права українців триває, а ми навіть не можемо підтвердити своє існування де-юре, не те, що захистити свої конституційні права та свободи.
Тамара ПРИХОДЧЕНКО.
Іллічівськ
Одеської області.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
Думка експерта: проти
«Очевидним наслідком появи графи «національність» у паспорті стане погіршення якості політичного дискурсу України» — такий категоричний вердикт ідеї повернення до державних реєстраційних документів графи «національність» політолога Сергія Тарана. Посилаючись, зокрема, на американського дослідника Джері Гафа, він робить висновок, що графа «національність» у радянському паспорті була тою інституційною помилкою, яка, начебто, розвалила Радянський Союз.
«Замість того, аби зосередитись на дискусіях щодо необхідності системних реформ в країні, боротьбі з корупцією, справедливому розподілі бюджету, підвищенні статусу України в міжнародній політиці, ми зациклимось на маркерах ідентичності», — цитує політолога народний депутат України Олег Канівець.
Думка експерта: проти
Запис про національність не буде продуктивною. Вона не додасть і не відніме жодних прав громадянина. І чи не тхне поняття «чиста національність» неонацизмом? Треба бути людиною не суть якої національності — Людиною і крапка. Повернення п’ятої графи — це перший крок до дискримінації. Жодна ідентичність не є визначальною у стосунках з державою і людьми.
Гомо САПІЄНС.
Думка експерта: за
Ті, хто вилучив із паспорта графу «національність», забрав українську душу. Це величезна помилка законодавців, яку треба виправити.
Поняття українства через запис у реєстраційних документах рівною мірою потрібне всім українцям, незалежно від їх походження (росіян, грузинів, євреїв тощо). Запис про національність в паспорті — важлива складова виховання українського народу. І це поняття не роз’єднує нас, а навпаки, є об’єднуючим та консолідуючим чинником.
Валентина СТРІЛЬКО, кандидат педагогічних наук.