Учора в політичному протистоянні у Верховній Раді нарешті відбулися позитивні зрушення — лідери фракцій більшості та опозиції наблизилися до компромісного варіанта, який гарантуватиме особисте голосування депутатів. Пропонується ухвалити закон про зміни до Регламенту Верховної Ради, що унеможливлять у сесійній залі голосування «за того хлопця». Роботу парламенту ще не розблоковано — опозиційні депутати  «окупували» трибуну й президію. Однак очікується, що ось-ось політичні опоненти нарешті порозуміються, домовляться, і друга сесія парламенту сьомого скликання розпочне свою роботу.

 

До блокувальників із фракції «УДАР» долучилися вже й депутати з інших опозиційних фракцій — «Батьківщини» та «Свободи». І також в «уніформі» — хто у вишиванках, хто у білих светрах із надписом «Україні — волю». Учора о 10-й ранку за планом мало би розпочатися пленарне засідання парламенту. Депутати з фракцій більшості — Партії регіонів і КПУ — зранку прийшли до парламенту, зайшли до сесійної зали, провели там коротку нараду, після чого забрали картки для голосування і розійшлися. Опозиціонери залишилися на своїх позиціях.

Черговий раунд перемовин голів депутатських фракцій із Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком тривав три години. Вже з самого ранку лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав журналістам, що «світло в кінці тунелю видно». Регіонали погодилися ухвалити зміни до Регламенту, які гарантували б особисте голосування. Опозиція також уже начебто згодна на такий варіант, однак за однієї умови: щоб цей закон проголосували руками, а Президент не зволікав би з його підписанням. У свою чергу, Партія регіонів прагне, щоб у змінах до Регламенту також було передбачено відповідальність за блокування роботи парламенту.

Лідери трьох опозиційних фракцій — «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи» — заявили на брифінгу про готовність розблокувати роботу парламенту, якщо буде ухвалено зміни до Регламенту, закон підпише Президент і його буде опубліковано в офіційних виданнях «Голос України» та «Урядовий кур’єр».

Водночас лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк висунув черговий ультиматум: якщо засідання Верховної Ради розпочнуться, то голосування за перше питання — зміни до Регламенту — має відбутися тільки шляхом підняття рук. На його погляд, закон також має обов’язково передбачати санкції за неособисте голосування депутатів. Водночас А. Яценюк зауважив, що опозиція не довіряє Партії регіонів, тому на жодні словесні домовленості чи підписання меморандумів не піде.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок охарактеризував хід перемовин так: «Крига частково почала скресати, хоча підсніжників іще не видно». «Можна розраховувати, що влада розуміє, що парламент без особистого голосування працювати не буде», — резюмував Тягнибок. Однак допоки не буде остаточно узгоджено всі механізми особистого голосування, опозиція розблоковувати сесійну залу парламенту не збирається.

Категорично налаштований і лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко. Хоча він також відзначив позитивний процес у перемовинах. За його словами, у переговорному процесі вже «дійшли до пунктів, у яких можна знайти маленький компроміс». Водночас знімати «оборону» в сесійній залі «ударівці» не збираються і обіцяють стояти до кінця.

Тільки-но буде розблоковано Раду, опозиція також вимагатиме заслухати у парламенті інформацію МВС щодо застосування сили працівниками спецпідрозділу «Беркут» до народних депутатів та журналістів під час судових засідань та інших політичних подій. А більшість хоче, щойно парламент запрацює, ухвалити сім законопроектів, необхідних для євроінтеграції.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також висловив сподівання, що компромісу між політичними силами найближчим часом буде досягнуто, а роботу парламенту розблоковано. Він запевнив, що його політична сила визначилася ще два тижні тому, що голосуватиме особисто. Лідер регіоналів наполягає на ухваленні таких змін до Регламенту, які водночас визначать відповідальність депутатів і за неособисте голосування, і за перешкоджання роботі вищого законодавчого органу держави, тобто блокування.

«Швидше за все, ми домовимося і компромісне рішення буде прийнято», — резюмував О. Єфремов. Регіонали вже начебто готові навіть проголосувати за зміни до Регламенту будь-яким способом: руками, бюлетенями, виходити в двері чи, як пожартував О. Єфремов, — «битися лобом об стінку». Однак головна проблема, вважають у більшості, полягає зовсім не в особистому голосуванні та в його способах. А в тім, що вже фактично розпочалася підготовка до президентської виборчої кампанії, а в лавах опозиції є потенційні кандидати.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Пропозиція

У змінах до Регламенту пропонується, що картка депутата, який не поставив свій підпис на столах реєстрації за 10 хвилин до початку засідання Верховної Ради, не братиме участі у голосуванні.

Олег Ляшко, Володимир Литвин.