Уряд вживатиме всіх заходів для повернення довіри українців до вакцинації. Про це під час учорашнього круглого столу з експертами у сфері охорони здоров’я заявив Прем’єр-міністр  Микола Азаров.
«Довіра до системи імунопрофілактики — це імунологічна безпека наших людей. В останні роки довіра до вакцинації значно впала... Ми повинні вжити заходів, щоб підняти імунологічний захист населення», — сказав він та нагадав, що в деяких країнах діють жорсткі норми щодо імунопрофілактики.
«Хочеш ти цього чи ні, щеплення робиться — інакше дитина не потрапить до дитячого садка, до школи. Щеплення абсолютно обов’язкові, і ніхто не ставить їх під сумнів», — зазначив глава уряду.
М. Азаров також висловив занепокоєння оприлюдненням у ЗМІ інформації щодо нібито неякісних вакцин, яка, вважає він, підриває довіру населення до профілактичних щеплень. «Які наслідки можуть бути в результаті підриву довіри до імунопрофілактики? Це спрямування суспільства до небезпечної межі, коли почнеться поширення небезпечних захворювань — ось ціна, яку суспільство може заплатити за недостовірну інформацію», — сказав прем’єр. На його думку, давати коментарі з приводу вакцинації на телебаченні повинні лише спеціалісти з імунопрофілактики.
Глава уряду також зазначив, що зараз Україна має усі можливості для того, щоб розпочати виробництво високоякісних вакцин. «Ми здатні виробляти у себе велику кількість медичних препаратів, і зараз, після переходу на загальноприйняту систему GMP, ми здатні виробляти високоякісні ліки. Це стосується і вакцин», — підкреслив він.
Крім того, політику уряду буде спрямовано на модернізацію медичної галузі. М. Азаров нагадав, що вже зараз в Україні діє низка сучасних медичних установ, таких, як Національний інститут раку, Український науково-практичний центр (НВЦ) ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин. Зокрема, у Національному інституті раку створена сучасна операційна, придбано діагностичне лікувальне устаткування, і щороку виділяються значні кошти для створення сучасного онкологічного центру.
Звернувшись до теми запровадження норм закону про ліцензування імпорту ліків, М. Азаров повідомив, що зараз уряд контролює ситуацію та ставить за мету створення таких умов, які забезпечать потрапляння на наш ринок тільки високоякісних медичних засобів та за нормальними цінами.
 
ФАКТ
 
В окремих областях України тільки близько 40 відсотків дітей пройшли вакцинацію.
 
Вл. інф.
Директор державної наукової установи «Державний центр інноваційних біотехнологій» Олександр Гриневич, виконавчий директор громадської організації «Імунний щит нації» Наталія Винник, Микола Азаров.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.