або Як у Курозванах пайовики вирішили забрати свої наділи у колишнього колгоспу і що з того вийшло
 
Свого часу в селі Курозвани, що в Гощанському районі, був колгосп імені Суворова. І хоча господарство було економічно міцним, люди отримували гідну зарплату, селяни все одно вирішили забрати свої земельні паї і самим обробляти їх. Можливо, їх стривожила тодішня швидка тенденція до розпаду колгоспів, а може, у такий спосіб хотіли залучити до господарювання на землі усіх членів сім’ї, бо знайти роботу в Курозванах проблематично...
Розраховують на себе
Почавши самостійно обробляти паї, селяни прикупили коней і сільськогосподарську техніку.
— Щоправда, останніми роками односельчани віддають перевагу техніці, тож коней дедалі меншає, — розповідає секретар Курозванівської сільської ради Оксана Кравчук.
У перші роки самостійного господарювання мешканці Курозван вивчали ринки збуту вирощеного. Коли був попит на часник, відводили під нього чималенькі шматки на своїх наділах, — возили продавати його навіть у Прибалтику. Нині віддають перевагу вирощуванню картоплі, моркви, буряків, цибулі та іншої городини. Хто має транспорт, возить овочі до столиці та в інші міста, де їх можна продати за пристойною ціною. Мешканці Курозван активно торгують вирощеним і на ринку «Андріївський» у Рівному (він по сусідству з центральним автовокзалом, тож можна добиратися із села й маршрутками) та на оптовому ринку обласного центру.
— Село Курозвани знають далеко за межами області, — розповідає голова Гощанської районної ради Степан Гречич. — Тож заготівельники їдуть прямо туди — обминають Гощу.
Щоправда, заготівельникам здають вирощене лише ті селяни, які з якихось причин (не мають транспорту чи здоров’я) не можуть торгувати на ринках. Ті й користуються з цього, встановлюючи низькі закупівельні ціни: 1—1,2 гривні за кілограм картоплі чи столового буряку, від 70 копійок до гривні — за моркву, 1,5—2 гривні — за цибулю.
А ось літні та немічні люди, у яких вже немає ні сил, ні здоров’я обробляти паї, передали в оренду їх кільком місцевим фермерам і нещодавно створеному ТзОВ «Дедденс-Агро». Останнє, каже Оксана Кравчук, за пай виплатило людям по 890 гривень «чистими» або по 500 кілограмів збіжжя. Фермерка Валентина Лелюх продає овочі у столицю, має постійних оптових покупців.
Щоб на Юрія була розсада
Взимку у селян теж вистачає клопотів: продають вирощене, готують «фундамент» під новий врожай, як ось сім’я Лариси і В’ячеслава Кравчуків. Хочуть мати ранній урожай, бо ранні овочі коштують дорожче, тож і стараються.
У Кравчуків уже напоготові пакетики з насінням. Купили надранні сорти помідорів, насіння перцю болгарського мають з власного врожаю (торік перець вродив такий, що один ледве поміщався у літрову банку, похвалився господар).
Розсаду вирощуватимуть у теплиці. Висівати насіння планують у середині березня. До того десять днів його пророщуватимуть, аби виявити схожість.
— Спочатку підрихтовуємо теплицю, — розповідають Кравчуки. — Міняємо ґрунт, вносимо гній. Найпершою, вже після Стрітення, садитимемо цибулю, врожай якої матимемо в першій половині квітня. А щоб на Юрія вже була своя розсада перцю та помідорів, висіваємо їхнє насіння 15—20 березня. За прохолодної погоди накриваємо ґрунт плівкою. Коли ж розсада виросте, перші рослини висаджуємо на своїй грядці, рештою ділимося із сусідами.
Підживлювати розсаду радить В’ячеслав Андрійович розчином курячого посліду і води (кілограм на відро). Також наголошує на необхідності поливати город увечері.
Наприкінці лютого Кравчуки вносять у тепле місце також картоплю для пророщення. Коли садять бульбу, загортають її не кіньми, а ногами.
— Помучимося день-два, зате потім на тиждень раніше смакуємо молоду картоплю. Разом із нею, у першій декаді червня, як правило, достигають і кабачки, — каже Лариса Геннадіївна.
Щоб пам’ятати, коли закладена основа під новий врожай і коли достигають перші овочі, подружжя записує дати здійснення основних сільськогосподарських робіт у спеціальний зошит. Там містяться записи за останні кілька років.
Порядок у Кравчуків не тільки на полі, в коморі, а й у хліві. Тримає подружжя аж три корови. Знають, як доглядати худобу — обоє працювали у місцевому колгоспі: В’ячеслав Андрійович завідувачем ферми, а Лариса Геннадіївна — ветеринарним лікарем.
— Багато моїх односельців спочатку садять цибулю на зелень, а вже після неї сіють столові буряки, щоб раціонально використовувати землю, — відкрила ще один секрет секретар Курозванівської сільської ради Оксана Кравчук.
Рівненська область.
Допомагає Ларисі Кравчук перебирати цибулю на насіння онучка Карина.
 
 
Уже скоро в теплиці ростиме розсада, а поки що тут, накривши сіном і поліетиленовою плівкою, зберігають від лютневих морозів моркву, показує В’ячеслав Кравчук.
 
 
Галина Заїка «в косичці» зберігає часник.
 
Фото Анастасії АДАМЧУК.