Цьогорічною страшилкою для керівників сільгосппідприємств стали сівозміни. Точніше, «підкоригована» Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів» стаття 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Простіше кажучи, з 1 січня 2013 року за недотримання правил землеустрою передбачені цілком матеріальні покарання. 
З початку року від сільгоспвиробників запитання одне: «Коли почнуть штрафувати?» Бо суми покарання чималенькі. А самі штрафи більше скидаються на привід для додаткового «доїння». 
Так, «відхилення від затверджених в установленому порядку проектів землеустрою 
— тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п’ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». 
А «використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених у випадках, визначених законом, проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, — тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб -від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». 
Тобто, відповідно до закону, за використання сільгоспугідь без проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь, площею понад 100 гектарів, слід очікувати значних штрафів. Водночас станом на 1 жовтня минулого року із 18 тисяч 515 сільгоспвиробників, які для ведення товарного агровиробництва використовують по більш як 100 гектарів, лише 273 мали відповідні проекти землеустрою, і тільки 1380 — уклали договори на їх розробку.
Тим часом нормальні проекти господарникам зробити складно, адже більшість орендодавців — це пайовики, які передали свої ділянки в обробіток різним структурам на незначні терміни. Керівники агроформувань, з огляду на таку короткотерміновість, вкладати чималі кошти у розробку проектів сівозмін не поспішають.
До того ж порядок розробки проектів землеустрою не враховує можливість виникнення форс-мажорних ситуацій. Так, торік південні області втратили великі площі посівів озимих — їх потрібно було пересівати іншими культурами. А це — порушення сівозміни. Агровиробники нарікають, що затверджений Кабміном порядок розробки відповідних проектів не враховує принципи співвідношення сільськогосподарських культур на зрошуваних землях, принципи проектування овочевих сівозмін. У документі не відображені проблемні питання створення спеціалізованих господарств. Також не буде можливості вводити в сівозміни нові перспективні культури.
Варто додати, що розробка проектів землеустрою є надзвичайно затратною справою, не по кишені для багатьох сільськогосподарських товаровиробників, особливо для невеликих фермерських господарств. 
До речі, окремі парламентарії, які знаються на проблемах землі, цю ситуацію розуміють. У Верховній Раді зареєстровано кілька законопроектів, зокрема, поданий народним депутатом Омеляном Парубком. Пропонується на рік відтермінувати введення адміністративної відповідальності за відсутність проектів землеустрою. Тобто до 1 січня наступного року може обійтися без штрафів.